vv

 

Kuiper Fledderus te Munnekeburen aan het werk in de dertiger jaren van de 20ste eeuw

In maart 1936 maakten verslaggevers van het blad 'Fen Fryske Groun' een fotoreportage over de toen 87 jarige heer Alardus Fledderus te Munnekeburen omdat hij 75 jaar als kuiper werkzaam was. 60 jaar daarvan was hij werkzaam als zelfstandig baas. Hieronder ziet u links het opzetten van het vat. Rechtsonder ziet u het zogenaamde wurgen van het vat. Dat is het samentrekken van de duigen. Ook op de verdere foto's beneden ziet u aspecten van het ambacht. Alardus Fledderus was behalve kuiper ook kapper. Daarover meer onderaan de pagina.

vv

Vroeger werden de gehele vaten vervaardigd dus ook de duigen, en het vat werd aan een Gemeentelijke keuring onderworpen en bij niet voldoen aan de gestelde eisen werd de vervaardiger beboet. Een vat mocht toen in totaal 14 pond en een ons wegen. In 1936 was dit allemaal veranderd en ontving Fledderus de zogenaamde duigen van de fabriek zodat de vaten altijd een bepaald standaard gewicht hadden. Hieronder ziet u links het plaatsen der banden 'hoepen'. Rechts: De heer Fledderus bezig met het scherpen van zijn zagen, een karwei dat hij nog altijd zelf met de hand deed.

v---------------- v

vHiernaast ziet u tenslotte nog het bijschaven der duigen, die Fledderus aanvankelijk zelf maakte.

Kapper

Zoals in het begin reeds opgemerkt was Alardus Fledderus behalve kuiper ook kapper. Op de website van kapsalon Rosa uit Kuinre wordt opgemerkt, dat de kuipen die hij maakte waren bestemd voor de boterfabriek, en wanneer het zo uit kwam….. werd men zittend op een kuip geknipt . Kapsalon Rosa is voortgekomen uit het bedrijf van Alardus Fledderus en als u meer wilt lezen over de geschiedenis van het bedrijf kunt u naar hun website surfen.

Legendarische ouderdom

De familie Fledderus staat bekend om de hoge ouderdom, die verschillende leden van het geslacht hebben bereikt. Alardus Fledderus leefde van 2 oktober 1848 tot en met 12 januari 1941 en hij werd dus 92 jaar. Een van zijn dochters, Margje, werd 97 jaar. En haar zoon, Tette Roelofs van der Lende bereikte op 6 juni 2007 de eerbiedwaardige leeftijd van 102 jaar.

Beroemde voorouders

Een legendarische rechtstreekse voorouder van Alardus Fledderus was Harmen Coops Fledderus, die in 1748 een volksopstand leidde tegen de magistraat van Steenwijk. Harmen Coops moest zijn opstandigheid met de dood bekopen: in december 1748 eindigde zijn leven aan de galg.

 

 

Laatst gewijzigd 22-05-2011.

samenstelling tekst en lay out pagina: Piet van der Lende