De familie Wigeri

 

Deze familie is in de mannelijke lijn uitgestorven, maar leeft nog voort in de familienaam Wigeri van Edema. De eerste vertegenwoordiger van deze familie treffen wij aan als Wicher Foppes, die halverwege de 17e eeuw in Wolvega leefde. Hij was blijkens de stemcohieren van 1640 mede-eigenaar van de boerderijen no 11 en 45 te Oldelamer. Zijn zonen waren Foppius en Elias. Foppius was in 1663 notaris publicist in Wolvega en getrouwd met Juliana van Aitsema. Elias was secretaris van Weststellingwerf. Hij woonde ook in Wolvega. Elias was in ieder geval reeds Secretaris in 1688; hij is voor 1721 overleden. Beide zoons droegen de verlatiniseerde voornaam van hun vader als achternaam, wat sedertdien de naam van de familie is geworden. Er komt echter ook een Elias Wigeri als notaris voor op 29 maart 1681 (1)

Elias was getrouwd met Neeltje Boelens, uit Beesterzwaag. De familie van Boelens, voortlevend in de familienaam Van Boelens van Eysinga, is opgenomen in het stamboek van de Friese adel. Neeltje van Boelens stierf omstreeks 1749.

 

Elias had een zoon, Wijger (Wigerus) Wigeri, die zijn vader opvolgde als Grietenij secretaris. Hij trouwde in 1718 met Jancke Sinnema, uit Beesterzwaag. Beiden zijn voor 1739 overleden. Elias had nog een zoon, die Broer genoemd werd. Broer Wigeri was Schrijver van een Compagnie Infanterie en getrouwd met Geertje Klarenberg. Broer Wigeri woonde ook alweer in Wolvega. Verder waren er nog twee dochters, nl Froukje, die in 1715 trouwde met Dominee G.F. van der Ley, uit Wolsum en Hiltje, die gehuwd was met dominee Johs Edema in Joure.

 

Uit het huwelijk van Wijger Wigeri en Jancke Sinnema werd in 1720 een zoon Elias geboren. Deze trouwde met Hiltje Sinnema, waarschijnlijk zijn nicht. Ook dit echtpaar woonde in Wolvega en zij kregen in 1760 een dochter, Jancke Wigeri. Zij trouwde met de Advocaat Dr Johs Edema, misschien was hij haar achternicht. Dit huwelijk leverde weer een zoon op, Rombartus, die in 1788 werd geboren. Hij trouwde met Wietkse Sikkes en zij kregen een zoon Johannes die zijn familienaam Edema samenvoegde met de familienaam van zijn grootmoeder: Wigeri, zodat deze familie voortaan door het leven ging met de naam Wigeri van Edema.

 

De hierboven ter sprake gekomen Broer Wigeri had een zoon Elias, die in 1739 werd geboren en die uiteindelijk professor in de rechtswetenschap aan de universiteit van Franeker werd. Later werd hij Procureur Generaal bij het Hof van Friesland. Hij stierf op 15 april 1791.

 

De Wigeri’s woonden in Wolvega oa in een aanzienlijk pand aan de Hoofdstraat te Wolvega, dat later bewoond werd door Mej. De Haan, vroeger door burgemeester S. Sleeswijk.

 

De familie Wigeri was rijk aan grondbezit; de naam Wigeri komt meer dan 50 maal voor op het stemcohier van 1728. Dit betekende, dat zij in de grietenij Weststellingwerf van meer dan 50 stemdragende eigendommen geheel of gedeeltelijk eigenaar waren.

 

Omstreeks 1830 stonden veel van die eigendommen op naam van Taadje Wigeri, de echtgenote van J.A. Willinge. Zij was de dochter van de hiervoor genoemde Professor Elias Wigeri en was waarschijnlijk de laatste die de familienaam Wigeri droeg. Taadje en haar man werden op 17 februari 1799 lidmaten van de Hervormde kerk in Wolvega; later zijn ze naar Oldeberkoop vertrokken. Zij zijn de voorouders en erflaters van de latere aldaar woonachtige familie Willinge Prins. Jan Albert Willinge was omstreeks 1839 grietman van Ooststellingwerf. Deze gegevens zijn afkomstig van Wierda. (Zie noot (2). De heer G.R. Dragt uit Oldeberkoop wees mij echter op het volgende.

Hij las dat volgens het onderzoek van Wierda, Jan Albert Willinge en Taatje Wigeri de voorouders en erflaters zouden zijn van de latere familie Willinge-Prins. Dat voorouderschap klopt echter niet. Jan Albert Willinge en Taatje Wigeri zijn kinderloos overleden. Voor ene verdere geschiedenis van hun erfgenamen zie de familie Willinge Prins. Blijkens het boek van G.P. Mulder zijn er over Jan Albert Willinge de volgende gegevens: Aernt Barels II, geb. 3-1-1655, overl. 1702 was gehuwd met Barbera Ketel geb. 25-12-1654 te Diever, overl. 15-7-1694 te Oldeberkoop. Uit dit huw. Antyn(Anna) Barels geb. 9-11-1685, gehuwd met Harmannus van Loon. Uit dit huw. Anna Barbara van Loon geb. 7-12-1707. Anna huwde met Albartus Hubbelink geb.1704 te Winschoten op 15-04 1725 te Oldeberkoop. Uit dit huw. Johanna Geziena Hubbelink geb.1727 te Oldeberkoop overl.10-7-1760 te Oldeberkoop. Zij huwde met Ludolf Jan Willinge geb. 26-10-1721 te Peize. overl. 12-2-1803 te Oldeberkoop. Jan Albert Willinge, gehuwd met Taatje Wigeri, waar ons verhaal mee begon, was een kind van dit laatste echtpaar. Ziehier een koopakte waar Ludolf Jan Willinge bij betrokken was en waar zijn handtekening op staat.

 

(1)   Zie Naamlijst van Notarissen in Friesland. bronnen: J. van Leeuwen, Matricula Notariorum Prov. Bibl. Frl. - Hs 1481 / Stedelijke Bibliotheek B 690 (= Cat. Visscher C 125) resp.
S. Koopmans, Het notariaat in Friesland vóór 1811, Leeuwarden 1883. Zie ook http://home.wanadoo.nl/mpaginae/Notarissen/1606_36.htm

(2)   J. Wierda – Oude Stellingwerfse families artikelen in: Heerenveense Koerier van 04-01 tot 11-09-   1946. Ter inzage bij Tresoar, voormalige Provinciale bibliotheek, Pc 2396