Home Deze pagina is afkomstig van de opgeheven website www.stellingwerven-natuurlijk.nl. Foto's, ontwerp en uitvoering: Rudolf van der Lende. Tekst: Geert Lantinga. Zie voor motivatie van het invoegen van deze pagina's bij de website www.stellingwerven.dds.nl het item 'makers van de site'.
 
  contact
  Oorlogsmonument
 
 
 
 
Aan de Dwarsvaartweg ligt een monument ter herinnering aan acht Engelse militairen. Op 29 mei 1942 werd een Halifax bommenwerper onderweg naar Bremen aangeschoten boven het Sterrenbos in Frederiksoord.
En van de motoren raakte in brand en het toestel moest een noodlanding maken. De bommen werden gelost boven de weilanden ten noorden van de Dwarsvaartweg. Het toestel verloor snel hoogte en werd onbestuurbaar. Om zo weinig mogelijk slachtoffers te maken vloog de piloot terug naar de weilanden hier, waar het toestel neerstortte. Alle acht bemanningsleden kwamen om het leven. De begrafenis op het kerkhof van Noordwolde trok veel belangstelling. Elk jaar tijdens de dodenherdenking op 4 mei wordt er een krans gelegd bij hun graven. In 2003 werd hier een monument geplaatst op initiatief van de omwonenden.