Vandaag geboren

Op 2 augustus 1947 ben ik geboren. Ik woog bij de geboorte meer dan 10 pond. Ik geloof zelfs 11 en een half. Ik werd geboren in het ziekenhuis in Leeuwarden. Het was een zeer warme periode in de zomer en mijn moeder had vreselijk last van de warmte. Ze kroop in de kelder toen ze van mij in verwachting was om wat afkoeling te krijgen. Uiteindelijk werd ze naar het ziekenhuis gebracht voor wat een zware bevalling was. Ik lag bij mijn moeder aan de borst, maar dat gaf niet genoeg melk. Ongeveer in dezelfde tijd in juli, enkele weken eerder, was Hans Brandsma geboren. Riek van Willem Brandsma had wel genoeg melk, en ik lag dus ook bij haar aan de borst. De eerste jaren is mij niet veel van bekend. Ik moet het hebben van losse opmerkingen van mijn ouders en oudere zuster en broer. Er is een foto van mij in de wieg, met een fluit in de hand. Alie zegt dat ik de fluit kwaad steeds uit de wieg op de grond gooide, want ik kon er niks mee. De fluit deed het niet, er kwam geen geluid uit. Vandaar.
Ik ben genoemd naar mijn grootvader van moeders zijde Pieter Bouwes Oosten. In de generatie van mijn ouders was het nog de gewoonte, dat de oudste zoon de naam kreeg van de grootvader van vaderszijde, de oudste dochter de naam van de grootmoeder van moederszijde, de tweede zoon de naam van de grootvader van moederszijde en de tweede dochter de naam van de grootmoeder van vaderszijde. Dus heetten de kinderen in ons gezin Albertje, Rudolf, Heintje en Pieter.

]]>

Plaats een reactie