Initiatieven om de wereld te veranderen op Donut D Day

http://www.toekomststoel.nl/ In een tweede pitch begon iemand over de zogenaamde Me-We world. Dat is een wereld, waarin niets anders dan de Donut economie kan functioneren. De pitcher presenteerde een spel om te leren hoe de wereld te veranderen. Maar de website die hij noemde http://megagame.com verwijst niet naar iets wat ik begrijp. Follow the Money In een derde pitch mocht Thomas Bollen van het journalistiek project ‘Follw the Money’ wat vertellen over het project. Follw the Money, de naam zegt het al, volgt de sporen van geld in onze maatschappij. En kaarten misstanden aan. Daarna gaan ze met de lezers in gesprek over patronen die achter deze misstanden zitten. Daarbij stuiten de journalisten van Follow the Money op de onverzettelijkheid van economen, doe doen alsof hun economische denkbeelden natuurwetten zijn. Daarom heeft Follow the Moneuy het project ‘economische religie’ opgezet en je krijgt 5 artikelen uit dat dossier gratis opgestuurd wanneer je een proefabonnement op Follow the Money neemt. De website zit in principe achter een betaalmuur, maar ik sprak in een pauze Thomas Bollen en die legde uit, dat ze in het project soepel met die betaalmuur omgaan. Zo kun je hen volgen op Twitter en de artikelen waaraan daar gelinkt wordt kun je gratis lezen, en als je je abonneert op de nieuwsbrief krijg je ook gratis artikelen toegestuurd. ‘Als een gedeelte maar betaalt om het te financieren, dan zijn we tevreden’ aldus Bollen. De Turn Club In een volgende pitch ging het over de ‘turn’ naar een duurzame economie. Gedurende de dag leveren Kunstenaars Egon Kracht, Noortje Braat en Merlijn Twaalfhoven een bijdrage op de thematiek : Egon en Noortje speelden muziek uit hun voorstelling Het zal eens Tijd worden!, Merlijn nodigt vanuit (The Turn Club ) uit tot een persoonlijk commitment van de aanwezigen. De Turn Club is een groep kunstenaars, die de wereld wil veranderen. Van de website van de Turn Club: de grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag vragen om een kunstenaars-mindset: het vermogen om te bevragen met een open geest, schoonheid te zien, een toekomst te verbeelden, te verwarren, te experimenteren en te spelen. Kunstenaars zijn in staat om inspirerende visioenen te scheppen, een beeld van de toekomst te vormen en zo – achter de direct zichtbare horizon – een weg vooruit te zien. Een van de liedjes die werd gezongen ging over de generatie van ‘68. Waar waren die bij de grote omwentelingen die o.a. Klaas van Egmond noemde. Het lied was een dialoog tussen een vertegenwoordiger van de generatie van ‘68 en de activisten en wereldverbeteraars nu. De generatie van ‘68 zegt, wat jullie doen hebben wij allemaal al gedaan, het helpt toch niet, alles gaat door, ze kijken met een enigszins meewarige blik naar al die initiatieven van nu. Dat werkt demotiverend. Vanuit de zaal reageerde een activist op het lied. ‘OKÉ, jullie hebben de voorzet gegeven, wij koppen hem in’. In een laatste pitch voor de pauze mocht Michiel van Hulten, die zich presenteerde als ‘ex-staatssecretaris in het kabinet Den Uyl’ pleiten voor gratis openbaar vervoer. Van de dag heb ik verschillende verslagen gemaakt. Die zijn hier te vinden De Donut economie Harro van Boven van D’66 over het basisinkomen Initiatieven om de wereld te veranderen Nog meer initiatieven om de wereld te veranderen. Anne Knol van Milieudefensie en de dilemma’s van een campagneleider Klaas van Egmond en de problemen van het geldsysteem De evolutionaire visie van Herman Wijffels Evaluatie van mijn hand van de dag.]]>

Plaats een reactie