Bezoek aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Scheepvaartmuseum

Vandaag ben ik met de mensen van de buurcirkel naar het Scheepvaartmuseum gegaan. De buurtcirkels zijn samenkomsten van buurtbewoners in verschillende steden in Nederland uit bepaalde buurten, die samen dingen doen. Ik ben met lijn 17 naar het Centraal Station gegaan en daarna met bus 43 naar het Scheepvaartmuseum. Ik was er om half 11. Verschillende buurtbewoners waren er al. We zijn naar binnen gegaan. Je kont op een groot overdekt binnenplein met gebouwen aan de vier zijden die noord, zuid, oost en west genoemd worden. In de gebouwen tentoonstellingen over de Republiek van de Zeven verenigde Provinciën aan zee, Amsterdam als handelsstad, en kaarten en boeken met kaarten van de continenten waarop vanuit Nederland werd gevaren. Brazilië, Zuid Afrika, Indonesië, Japan, etc. De geschiedenis heeft geen betrekking op de middeleeuwen maar op de Gouden eeuw en de eeuwen daarna. Veel scheepsmodellen van plezierjachten en allerlei attributen van de scheepsbouw. Ik ben in de bibliotheek geweest en heb me wegwijs laten maken. Ik vroeg of ze ook informatie hadden over koggen. Daarvoor heb ik belangstelling vanwege mijn website over de geschiedenis van de Kop van Overijssel, met name Kuinre, waar in de middeleeuwen de ‘Kuinder koggen’ werden gebouwd. Ze hadden informatie. Als ik langs wil komen om het te bekijken moet ik dat van te voren melden en dan leggen ze wat voor mij klaar en dan kan ik het komen bestuderen Als je de blbliotheek wilt bezoeken moet je een email sturen naar: bibliotheek@hetscheepvaartmuseum.nl. De website is Het Scheepvaartmuseum

Ze doen in het museum ook aan oral history. Ze roepen schepelingen en voormalige zeevarenden op zich te melden voor een interview. We kwamen eerst op een tentoonstellingen over de Nederlandse land en tuinbouw. Een kritische fotograaf ha in verschillende landen fotorapportages gemaakt en de nadelen van de handel in etenswaren en de grootschalige landbouw uitgelegd. Er is een bijlage van Trouw verschenen over het onderwerp en de tentoonstelling, die er ook lag.

Plaats een reactie