06-lijn voor werklozen

verschenen in Kabam, juni 1995 Af en toe komen wij in contact met werklozen, die wanhopig geworden door de onmogelijkheid werk te vinden, ingaan op ‘lucratieve’ aanbiedingen van bedrijven. Bedrijven weten handig in te spelen op de wanhoop van sommige werkzoekenden, die dromen van een eigen bedrijfje, of de opzet van een lucratief handeltje om uit de financiele problemen te komen. Het systeem is kort gezegd, dat je een bepaalde hoeveelheid goederen tegen een bepaalde prijs moet afnemen, meestal vooraf contant moet betalen en dan met winst moet zien te verkopen. Bijvoorbeeld een soort pieper voor bang uitgevallen mensen, die niet meer op straat durven lopen. Je bevestigt de pieper aan je broekriem en wanneer je er een pennetje uittrekt, begint hij een sirene achtig geluid te geven. De fabrikant zit safe. Hij heeft een gegarandeerde omzet; de werkloze moet maar weer zien dat hij de rotzooi kwijtraakt. Nieuwste loot aan de boom van dit soort bedrijven is ‘D.D.C BV’. Wij kregen over dit bedrijf een folder in de bus. Citaat: “D.D.C BV is een groothandel in diverse artikelen en partijhandel. Bent u handelaar dan kunt u ook artikelen en/of informatie krijgen via onderstaand nummer. Bent u werkzoekend, kunt u informatie krijgen bij D.D.C vacaturebank. Aangezien wij dit jaar een jaar bestaan willen wij dit samen met u vieren. De meest ongelooflijke prijzen kunt u in de wacht slepen. Misschien bent u wel de winnaar van een van onze prachtige kleuren tv’s of een koelkast/diepvrieskombinatie.” (…)”Het enige wat u hoeft te doen is de telefoon pakken en luisteren of u in de prijzen bent gevallen”. Links boven in de folder staat een lotnummer. De redaktieleden van KABAM zijn geen handelaar, en eerlijk gezegd ook niet zo erg werkzoekend, maar wel zeer nieuwsgierig. Dus maar eens bellen ( 1, per minuut). Er volgt een ellenlange waslijst van artikelen, die uitgebreid worden beschreven, met aan het eind van elke beschrijving het nummer waarop de prijs is gevallen. De stem van de juffrouw deelt mee, dat het lotnummer dat je in de bus hebt gekregen een jaar geldig blijft en dat er iedere week nieuwe nummers worden uitgeloot. Dus je moet een jaar lang iedere week voor enkele guldens bellen, om te horen of je een prijs hebt gewonnen. Na enkele minuten kunnen we dan eindelijk kiezen voor de ‘vacaturebank’: “Kies een 2.” Dat doen we. De stem van de juffrouw deelt mee, dat de groothandel D.D.C. B.V. verkopers zoekt voor haar produkten. Je kunt je opgeven door een briefje te schrijven aan een postbusnummer. Meer houdt de ‘vacaturebank voor werkzoekenden’ dus niet in. De laatste zin van het foldertje: “Verbaas uw vrienden en bel snel!”]]>

Plaats een reactie