De Bilderdijkstraat in Amsterdam en de Kwakerspoel in 1890

Dagboek maandag 23 januari 2023. Tekening van J.M.A. Rieke uit 1890. We zien hier het gebied van de voormalige Kwakerspoel, waar 12 houtzaagmolens stonden voordat de huizen in de Da Costa buurt gebouwd werden. De 12 molens stonden op een bedrijven terrein buiten de vestingwallen van de stad dat ingericht werd in 1661. Transport vn boomstammen en gezaagd hout vond plaats over water. Daarom werd de Kwakerspoel gegraven. De naam Kwakerspoel leeft voort in de benaming van het Kwakersplein. We zien op de tekening de huizen van de Bilderdijkstraat in westelijke richting. Men is met de bouw gevorderd tot de Kinkerstraat. De molen zonder wieken op de tekening heette ‘Vrouw Maria’, een houtzaagmolen die in 1890 met een stoommachine werd aangedreven. Dat is te zien aan de rokende schoorsteen. Deze molen stond bij de Da Costa gracht, precies aan de achterzijde van het huidige Tetterode. De wieken zijn na 1885 verwijderd. De tekening hangt in het woon werk pand Tetterode tussen de Bilderdijkstraat en de Da Costakade.

Plaats een reactie