Enkele overwegingen over sociale media in het bijzonder X

Vandaag op RTL nieuws een raportage over dat twitter nu ‘X’ genoemd, door velen, ook media, wordt verlaten. En dat het steeds meer een nicheplatform wordt voor gelijkgestemden. Zie artikel . Ik denk dat ik er ook grotendeels mee stop. Weliswaar reageert bijna niemand op mijn tweets, soms wel, maar je loopt grote risico’s. Als je trending wordt in de bagger onverhoopt dan wordt je afgemaakt. Twitter of X is geen veilig medium meer. Het is een uitlaadklep geworden voor mensen die rechtse en/of racistische bagger spuien, en er wordt vooral uit die hoek van geprofiteerd, waarbij politici zoals in Nederland Geert Wilders en in Amerika Donald Trump het medium gebruiken om propaganda te maken. Ik ga me meer richten op het bijhouden van de weblogs.

Is er een alternatief?

Twitter is eigenlijk geen goed alternatief voor. En als dat er wel zou zijn, zou dat ook weer een nicheplatform worden, denk ik. Zoals Todon en blue sky. En Reddit. LinkedIn is ook niet echt een alternatief. Facebook is het ook niet door de algoritmen die bepalen wat je te zien krijgt en het ontbreken van een lijst met trends. Het is eigenlijk een gesloten platform, waar je voornamelijk communiceert met een vriendenkring. Geen medium om op de hoogte te raken van allerlei nieuws waarop mensen veel reageren vind ik. Maar ik vind het ook een ingewikkeld programma, met een woud aan opties. Bovendien is ook hier de reclame hinderlijk. Het zou wel eens kunnen, dat sociale media sowieso minder trending worden. Maar er zijn nog steeds vele politici, journalisten en andere gebruikers op twitter, die op dat medium nieuws plaatsen over nieuwe banen, uitspraken over een kwestie die speelt in de politiek, etc. Dat mis je dan als je stopt. Maar aan de andere kant, als er werkelijk nieuws is op twitter dan komt dat ook wel in andere media. Ik heb op todon nu 72 volgers, het begint een beetje een alternatief te worden. Ik denk dat ik meer in Todon ga werken. Blue sky heeft te weinig deelnemers, voorlopig.

Plaats een reactie