Bezoek aan het Eye filmmuseum

Het Eye filmmuseum aan het IJ

Vanmorgen naar het Eye museum geweest met de buurtcirkel. Er is een wisselende tentoonstelling op de eerste verdieping en een kleine tentoonstelling op de begane grond met als thema’s wat is film eigenlijk en aspecten van de geschiedenis van de film en haar voorlopers, zoals de toverlantaarn. De tijdelijke tentoonstelling op dit moment wordt cosmic realism genoemd, kosmisch realisme. Hierbij worden in beelden een mengeling van zintuigelijke ervaringen naar voren gebracht. De filmmakers van het cosmic realism zijn Véréna Paravel en Lucien Castaiang-Taylor. Er zijn o.a. indrukwekkende scenes van schaapherders, waarbij de schapen en hun herders in beeld komen en waarin het verband tussen antropologie, kunst en documentaire film naar voren worden gebracht. Ik vond vooral een scene waarbij de schaapherdershond de schapen bij elkaar dreef erg mooi. Je kijkt vanaf een hogere heuvel naar de gebeurtenis. Meer over de tentoonstelling kun je hier lezen beschouwing over het kosmisch realisme Van de teksten met beschouwingen die de filmbeelden begeleiden heb ik niet veel begrepen. Het Eyemuseum is gemakkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar. Je gaat vanaf het Centraal station met de pont naar de overkant en dan is het een klein stukje lopen. Je hebt in het bijbehorende restaurant en bij de ingang een prachtig uitzicht over het IJ met het Centraal station, het IBIS hotel en in de verte de koepelkerk en verder het kantoor van de Kamer van Koophandel. Toegang gratis met stadspas en museumjaarkaart.

Zicht op het Centraal Station aan het IJ.

Plaats een reactie