Propaganda deel (4) Guerrilla marketing

Guerrilla marketing is een techniek om met een beperkt budget aandacht, publiciteit en reacties op te roepen omdat je middels een origineel idee in de vorm van beeld, geluid en tekst het probleem, je standpunt of je organisatie naar voren brengt. Het is dan de bedoeling dat mensen via sociale media en mond tot mond reclame dit beeld of de tekst verder verspreiden en er een soort sneeuwbal effect ontstaat. Vervolgens kan de campagne aandacht genereren in de massamedia. Een campagne voor guerrilla marketing kan worden aangevuld met ludieke acties op straat of in gebouwen, ook flashmobs e.d. kunnen er deel van uitmaken. (Flashmobs zijn oproepen op sociale media om bij elkaar te komen op straat of elders in de openbare ruimte op een bepaald tijdstip)
Hoewel het bijzonder geschikt is voor kleine organisaties om meer bekendheid te krijgen wordt de techniek niet versmaad door grote merken die wel een groot reclamebudget hebben. Zo organiseerde Zeeman (van de goedkope onderbroeken) undercover een deelname aan een zeer dure modeshow met gerenommeerde couturiers, waar een zogenaamd duur kledingmerk mannequins op de catwalk liet lopen met goedkope jurkjes van de Zeeman die in de winkel 15 euro kosten. De rijke bezoekers en bezoeksters van de dure modeshow lieten hun ahs en ohs horen en maakten bewonderend foto’s van de mooie kleding met hun dure I phones. Na afloop van de show werd bekend dat het goedkope kleding van Zeeman was. Alles werd op film en in tekst vastgelegd en gepubliceerd op sociale media.

voorbeelden

Maar het maken van een campagne op basis van guerrilla marketing is niet eenvoudig. Je moet originele dingen bedenken die aanspreken en reacties oproepen.
Een voorbeeld van guerrillamarketing is de actie van de inmiddels verdwenen winkel Phabb’s Fashion in de Bilderdijkstraat. De kledingwinkel had een bord buiten staan en daar stonden spreuken op. Bijzondere eyeopeners, creatieve woordcombinaties waarbij gespeeld wordt met spreekwoorden. De voorbijgangers voelden zich aangesproken door de teksten, fotografeerden die en plaatsten het op Facebook of een ander sociaal medium. Ik heb dat althans gedaan.
Op facebook riep de winkel op mee te doen bij het bedenken van spreuken. Phabbs Fashion vraagt de klanten leuke spreuken te bedenken. De leukste spreuken komen op een bord buiten op het trottoir te staan.
Voorbijgangers maakten soms een selfie bij het bord en deelden dat op sociale media. Omdat veel mensen meededen aan het bedenken van spreuken stond er altijd een originele tekst op het bord. Bijvoorbeeld:
Trek iets positiefs aan
Dat past altijd

vvIk ben maar weer opgestaan want slapend rijk worden is niet gelukt

We hebben hiervoor gezien dat Phabbs Fashion gebruik maakte van spreuken die door de bezoekers bedacht werden om bekendheid te krijgen. Het meest bekende voorbeeld van deze methode is Loesje. Reeds jaren worden op internet en in de openbare ruimte teksten verspreid die de aandacht trekken, steeds met hetzelfde lettertype, lay out en logo. Loesje is daardoor heel bekend geworden. Ze organiseren ook cursussen.

Een voorbeeld van een foto die ik op internet vond en die ik voeg bij de aankondiging van een banenmarkt in Utrecht om een idee te geven van guerrillamarketing. Er wordt een bewerkte foto gemaakt met kritiek op de Nederlandse nationale carrièredagen, die overigens eind maart 2025 weer worden gehouden. Op de bewerkte foto zien we een massa mensen die in het achterwerk van en grote reus lopen bij de ingang.

De Nederlandse Carrièredagen, het grootste carrière evenement in het najaar waar je
ruim 120 topwerkgevers kan spreken, kosteloos meer dan 70 workshops volgt en je cv
laat checken! Creëer je carrière kansen tijdens De Nederlandse Carrièredagen. Sluit
het gat tussen waar je nu bent en waar je terecht wilt komen. GRATIS
ENTREETICKET »

vvcarrieredagen

Loesje

We hebben hiervoor gezien dat Phabbs Fashion gebruik maakt van spreuken die door de bezoekers bedacht worden om bekendheid te krijgen. Het meest bekende voorbeeld van deze methode is Loesje. Reeds jaren worden op internet en in de openbare ruimte teksten verspreid die de aandacht trekken, steeds met hetzelfde lettertype, lay out en logo. Loesje is daardoor heel bekend geworden. Ze organiseren ook cursussen.

Inhaken en meedeinen: inspelen op de actualiteit

Inhaken op actuele gebeurtenissen. Marketeers en communicatieprofessionals maken er al
langer dankbaar gebruik van om publiciteit te scoren. En door de opkomst van social media,
waardoor mensen een leuke vondst snel en makkelijk met anderen kunnen delen, is de
populariteit van de inhaker alleen nog maar verder toegenomen.
Als je bekijkt welke inhakers het goed doen, dan zijn er grofweg 2 typen te onderscheiden.
Één: de inhaker die je kunt voorbereiden met de nieuwskalender in de hand. En twee: de snelle
reactie op een onverwachte gebeurtenis.
• Type 1: de voorgekookte inhaker. Sommige inhakers kun je prima van tevoren voorbereiden. Denk aan acties of uitingen waarmee je inspeelt op grote (sport)evenementen. Bij dit soort inhakers is de originele invalshoek vaak belangrijker dan de nieuwswaarde.
Een van de meest spraakmakendste inhakers kwam van HEMA. Voor de Europide
ontwikkelde HEMA een aantal jaren geleden een tompoezenshirt en een rookworstenshirt. De T-shirts waren een instant hit op social media. Voor de initiële verspreiding van de inhaker maakte HEMA gebruik van het netwerk van ANP Pers Support.

vvT-shirts van de HEMA

Tips voor het inzetten van dit type inhaker: Brainstorm een paar keer per jaar met je kameraden of met externe partijen. Probeer niet overal geforceerd op in te haken, maar ga voor de origineelste ideeën en de inhakers die het beste bij jouw organisatie passen.
• Type 2: de snelle reactie. Inhakers van dit type zijn een kwestie van alert zijn en direct handelen zodra zich een kans voordoet. Ook hierbij kan een originele invalshoek helpen, maar dit is zeker geen vereiste. Ook de specifieke expertise van jouw organisatie kan bijvoorbeeld de doorslag geven. Denk aan de mogelijkheid om je in de media op te werpen als autoriteit zodra er iets nieuwswaardigs gebeurt op jouw vakgebied.
Voorbeeld: FocusCura. Toen minister Schippers van Volksgezondheid jaren geleden tijdens de Europese e-health Week een project van FocusCura als voorbeeld aanhaalde, aarzelde dit bedrijf geen seconde. Snel werd de quote opgenomen in een persbericht, dat vervolgens direct door ANP Pers Support werd verspreid.

Plaats een reactie