Wonen in Amsterdam: straks alleen voor de rijken?

Vage fittness winkel voor yuppen in de Bilderijkstraat

Dagboek vrijdag 20 januari 2023. In Amsterdam is de veryupping van sommige wijken in volle gang. Ook in Oud West, de buurt waar ik woon. Men spreekt hierbij wel van het veelbesproken begrip ‘gentrification’. Vooral in de oude stadsdelen Oost, Centrum en Oud-West komen steeds meer jonge draagkrachtige huizenkopers. Wijken als de Pijp en de Kinkerbuurt, die er twintig jaar geleden vervallen bij lagen, krijgen weer een fleurig aanzien. De middenstand bloeit, restaurants en koffietentjes schieten als paddenstoelen uit de grond.In Oud West hoor je de mensen als je op straat loopt praktisch alleen maar Engels praten. Zelfs de bediening in sommige ondernemingen is engelstalig geworden. Dit zal gedeeltelijk een gevolg zijn van het feit, dat de universiteit van Amsterdam tegenwoordig veel Engelstalige studenten kent soms van rijke ouders, die zich vestigen in de yuppenwijken en de sociale huurwoningen kopen die de woningbouwcorporaties in de verkoop gooien.
Sociale huurwoningen worden door corporaties verkocht en huurders worden gedwongen te verhuizen naar buitenwijken, of steden als Almere, Purmerend en Hoofddorp. Ook stijgen de prijzen van koopwoningen enorm. Mensen met lage inkomens worden de stad uitgedreven omdat ze de hoge huren in de vrije sector of koopwoningen niet kunnen betalen. De voorzieningen in deze buurten (winkelaanbod) worden steeds meer afgestemd op mensen met een brede portemonnee. Horecagelegenheden, fittness centers, dure supermarkten en vage beauty shops vervangen de winkels waar de prijzen nog wel betaalbaar zijn. Je moet in de winkelstraten als de Bilderdijkstraat een grote omzet draaien, want de huurprijzen van de winkels zijn erg hoog. Ondanks de economische ‘boost’ van de veryupping staan er dan ook constant veel winkels leeg. En er is in de horecagelegenheden sprake van een groot verloop, waarbij tenten sluiten en er na enige maanden verbouwing (die ook veel geld moet kosten) weer een nieuwe horecagelegenheid inkomt. Ik heb nooit goed gesnapt hoe dat systeem werkt en hoe de financiering van al die wisselende horecagelegenheden verloopt. Maar voor werkenden met lage inkomens in de dienstensector is de gentrificatie niet altijd ongunstig. Een Turkse groenteboer in Amsterdam-West krijgt er bijvoorbeeld klanten bij. Zijn klantenkring breidt zich steeds meer uit naar de hogere inkomensgroepen, die meer en duurdere producten wil. Het gebied van de Hallen in Oud West aan de Ten Katemarkt is een waar yuppencentrum. In de Foodhallen is het eten zeer duur (7 euro voor een klein broodje worst) en is de bediening Engelstalig.

Turkse groenteboer in de Kinkerstraat die profiteert van de gentrificatie in het standsdeel, door meerdere duurdere exclusieve producten te verkopen

Plaats een reactie