vv


Meppel

De eerste vermelding van de naam ‘Meppele’ vinden we in een oorkonde van het cartularium van Dikninge. (1) Bisschop Harbertus verklaart op verzoek van Otto van Ruinen die leenman was van de St Maartenskerk in Utrecht, dat hij de kerk te Steenwijk heeft geschonken aan het klooster te Ruinen met al haar tienden. Otto en zijn broeders staan tegelijk aan het klooster af een stuk land dat lag tussen Ruinen en 'Meppele' met al haar tienden. (2) Bovengenoemde akte wordt bevestigd in 1246.

ca. 1300 Eerste bewijs van bewoning in Meppel In een goederenregister worden genoemd: de erven Evesingehus, (nu Ezinge) Anekingehus dat lag bij de Kruisstraat en Woltingehus, dat lag op de plaats waar nu de Gereformeerde kerk staat. Tezamen vormden zij de kern van Meppel. Er is ook nog sprake van Severdingehus, dat onder Kolderveen lag. Ten ZW van Meppel aan het Meppeler diep lag Dincstadinchus en in Nijeveen Severdingehus. Dat er in dit gebied verschillende hoeven stonden blijkt ook uit een acte van 1325, toen Arnoldus Lansinghe een rente schonk van vier emmers boter aan de abdij van Ruinen uit een hoeve in de nabijheid van het huis van Coenradus van Meppele.

vvHiernaast ziet u de Woldstraat in Meppel voor de Tweede Wereldoorlog. Nog enkele feiten van de website van de stichting Oud Meppel. http://www.oudmeppel.nl/tijdbalk/tijdbalk1.html

Voor 1414 Havezate Vledderinge eigendom van edelman Folkier van Scalcwijk.

Vanaf 1414 werden rechtszaken voor Meppel en de wijde omgeving (Kolderveen, Nijeveen, Koekange) door de schulte van Meppel afgehandeld.

 

1422 Meppel krijgt eigen parochiekerk bij de stenen brug over de Wetering en een pastorie (op de huidige Wheem) en wordt dus een zelfstandig kerspel.

1437 Markescheiding van Meppel. Aantal erven uitgebreid tot 45 door opsplitsing van de bestaande erven en ontginningen.

1460 David van Bourgondie, de bisschop van Utrecht, geeft Meppel het privilege om tweemaal per jaar (in april en in september) een jaarmarkt te houden

1487 De bisschop van Utrecht geeft Meppel toestemming een weekmarkt (op woensdag) te houden. Centrumfunctie versterkt. Meppel wordt vestigingsplaats voor neringdoenden en handwerkslieden.

vvHiernaast ziet u de Hoofdstraat in Meppel in de vijtiger jaren van de 20e eeuw.

 

 

 

 

 

 

 

Voetnoten

(1) HARBERTUS, bisschop van Traiectum, schenkt- op verzoek van OTTO, ministerialis - aan de "ecclesia" van St, Maria te Runa: 1°. de kerk van Steenwijc met hare tienden, vroeger door OTTO als beneficium bezeten, vrij van 't geen vroeger tot 's bisschops recht behoorde (circatus, census en valken); 2°. een moerassige streek land tusschen Runa en Meppele met de daaraan verbonden tienden; 2 huizen in de villa Runa; 't land Gislo c.a.; de tienden in Anrep; 2 huizen c. a. 't eene in Petthe en 't andere in Buun. Acta sunt hec anno ab incarnacione Domini millesimo centesimo quadragesimo primo, indictione IIII, anno regni Cunradi IIdi tercio, secundo autem episcopatus domini HERBERTI. Afschrift in 't cartularium (Inv. No. 1) fol. III-verso. 1141, vóór Maart 13 Zie over den jaarstijl van bisschop HARBERTUS: JOOSTING, De jaarstijl der bisschoppen van Utrecht, in Ned. Archievenblad 1905/6, blz. 20-22.

http://www.drentsarchief.nl/onderzoeken/archiefstukken?mivast=34&mizig=210&miadt=34&miaet=1&micode=0440&minr=908918&miview=inv2

(2) Zie ook 'Meppel door de eeuwen heen'. J. Poortman. J.A. Boom en zoon-uitgevers te Meppel.

samenstelling tekst en lay out pagina: Piet van der Lende