Geschiedenis van de Stellingwerven en Noordwest Overijssel (Steenwijkerland)

Historische feiten, wetenswaardigheden en analyses over de vroegste tijden tot heden



Oudega

Voormalig dorp in de Schoteruiterdijken op aan de oever van de Tjonger. Oudega wordt ook genoemd in Van der Aa. In 1514 deden de Friese Vetkopers (onder leiding van Jancko Douwama) een beroep op Gelre in hun onafhankelijkheidsstrijd tegen hertog Joris van Saksen. Gelre verdreef de Saksen uit Groningen, de Ommelanden en Westerlauwers Friesland en hield het bezet.

De Hertog van Gelderland kwam met 700 man over de Zuiderzee onder leiding van Leonard van Schwartsenberg, zij legden aan bij Oufdemirdum en ze namen Sloten in en daarna de uit het water opgehaalde stins Friesburg, eigen aan Lijkle Ebles, Grietman van Stellingwerf te Nijeholtpade. Sneek, Bolsward en Wonseradeel werden ingenomen daarna Workum, Hindeloopen en Stavoren. Ze bezetten Gaasterland, Wijmbritseradeel, Wonseradeel, Baarderadeel en Rauwerderhem. Het leger werd steeds versterkt met nieuwe Geldersen en Friezen. (1)

De steden Dokkum, Leeuwden, Franeker en Harlingen waren nog in handen van de Saksers, die overal gedurige uitvallen en strooptochten deden in de nabij liggende dorpen. Zij werden 'De Zwarte Hoop'genoemd. Zo werd het dorp Holwerd, evenals Oudega in Smallingerland door de Saksers bijna geheel afgebrand en Wirdum leed voortdurend van het Leeuwarder garnizoen.

Oldega, een dorp in het westen van Schoterland bij Schoteruiterdijken, is afgebrand, en daarna niet weer opgebouwd.

De kloosters Anjum, Lidlum en Bajum werden door de zwarten Hoop bijna in puin veranderd, waarbij ook de grietenijen Franekeradeel en Barradeel onbegrijpelijk veel leden van het woeste en plunderzieke volk van de Zwarte Hoop. Joris van Saksen besloot uiteindelijk af te zien van de Friese landen en verkocht zijn rechten aan prins Karel (19 mei 1515).

(1) Geschiedenis van Friesland van H.W. Steenstra. Op bladzijde 348-349

samenstelling tekst en lay out pagina:
Piet van der Lende