Geschiedenis van de Stellingwerven en Noordwest Overijssel (Steenwijkerland)

Historische feiten, wetenswaardigheden en analyses over de vroegste tijden tot heden




Steenwijker boekdrukkers tot 1800

De stad Steenwijk heeft door de eeuwen heen een belangrijke regionale functie gehad. Dit komt ook tot uiting in het feit, dat al in de 16e eeuw boekdrukkers en uitgevers in Steenwijk gevestigd waren. Dit beroep kwam alleen in grotere steden voor, of kleinere plaatsen met een regionale functie omdat de lezende elite (althans 's winters) in de steden woonde en men een groot afzetgebied nodig had om uitgaven in kleinere oplagen te drukken. De geschiedenis van drukkers/uitgevers in Steenwijk weerspiegelt de geschiedenis van de verspreiding van gedrukte literatuur in Noord- Nederland. In de tweede helft van de 16e eeuw langzame uitbreiding van de markten en vergroting van het verspreidingsgebied, in de 17e eeuw snelle verbreiding van gedrukte teksten en bloeitijd van het gedrukte woord.

drukkers/uitgevers

Reeds in 1578 is er sprake van een zekere Antonis Ketel, die als drukker in Steenwijk werkzaam was. Dit heeft echter niet lang geduurd. Van 1581 tot 1583 komt hij in Haarlem voor; hij heeft zich blijkbaar daar gevestigd. Als Haarlemse drukker woonde hij in in 1582 in de 'Gouden Parsse' in de Sneijersstraat. In de Koninklijke Bibliotheek bevinden zich verschillende werken die hij tijdens zijn Haarlemse periode gedrukt heeft. Hij werd in zijn zaken opgevolgd door Gillis Roman. (1) Een andere drukker die in de 16e eeuw in Steenwijk voorkomt is Herman 't Zangers, tussen 1565 en 1580. (2)
Valkema Blouw heeft een artikel geschreven over deze Steenwijker uitgever. (3) De vondst van een aantal ordonnanties door 't Zangers te Steenwijk gedrukt en zijn vermelding in archiefdocumenten zijn een bewijs dat hij wel degelijk bestaan heeft Andere onderzoekers hadden zijn bestaan naar het rijk der fabelen verwezen. Valkema Blouw bespreekt 't Zangers' produktie (1565-1579) die zich situeert in de eerste jaren van de Opstand toen het drukken en publiceren van teksten vaak een bijzonder riskante onderneming was.
In 1584 is er verder nog sprake van een Caspar van Dorsten. In later eeuwen komen in verschillende steden veel drukkers/uitgevers met die achternaam voor.

verspreiding van opruiende blaadjes in de 16e eeuw

Uit het Geuzenliedboek wordt duidelijk, hoe gedrukte teksten gedrukt en verspreid werden en een rol speelden in de propaganda van de verschillende partijen in de 80-jarige oorlog. Ook drukkers in Steenwijk speelden daarbij een rol. No. 21, 22 en 23 van het Geuzenliedboek zijn toevallig voor ons bewaard gebleven. Volgens de toelichting in het liedboek werd naar opruiende blaadjes een onderzoek ingesteld door Hans Haeck Casteleyn en Pieter Adamsz Secretaris der stad Harlingen op 2 Dec. 1567 op de ‘ sterckte en huyse’ te Harlingen. Cornelis Pietersz., oud 17 jaar, geboren te Haarlem en wonende te Bolsward, gevangene op het Blokhuis te Harlingen, bekende dat hij met liedjes gelopen had. Eerst had hij drie reeksen liedjes, te Kampen gedrukt, gekocht van iemand in Bolsward. Voor de aankoop had hij de helft van de koopsom verdiend, de andere helft had hij van zijn vader gekregen. Daarna had hij die liedjes verkocht en van het daarmee verdiende geld had hij te Steenwijk weer drie sorteeringen laten drukken, duizend exemplaren voor een carolusgulden, ‘dwelcke hij hier binnen dese landen heeft verkoft ende openbaerlicken aver all in Steden en dorpen gesongen’. Wat er verder in Friesland en in Steenwijk gebeurd is, en wat het lot van Cornelis Pietersz was, weten wij niet. Alle daarop betrekking hebbende stukken lijken verloren te zijn gegaan.
Zijn bekentenis kwam wel ter sprake in een zaak tegen een drukker van opruiende blaadjes in Kampen. Uit Leeuwarden schreef men een brief aan de Gouverneur van Overijssel met ook toezending van een afschrift van de bekentenis van Cornelis Pietersz en van drie der op de gevangene gevonden liedjes. Zegher van Groesbeeck, stadhouder van de koning in het Gouvernement van de Graef van Arenberg, schreef daarop een brief aan andere hoogwaardigheidsbekleders. De liedjes zouden in Steenwijk en Kampen gedrukt zijn. Er moest nu onderzoek gedaan worden naar de drukkers maar dit scheen in stilte te moeten gebeuren. Daarop vond een heel onderzoek plaats, waarbij echter geen strenge straffen uitgedeeld werden. Hoe onvolledig dit verhaal ook is, toch geeft het ons een aardig beeld, hoe de liedjes verspreid werden, waarbij de stedelijke overheden hun burgers wisten te beschermen. Het blijkt verder dat verscheidene liedjes op één vel gedrukt werden, zodat zij gemakkelijk afgeknipt konden worden.

Na Caspar van Dorsten moeten we dan wachten tot 1620 alvorens we weer van een drukker/uitgever in Steenwijk horen. Het is Doeye Jansz Walles, die voorkomt in de jaren 1620-1622. (5) In 1655 en 1656 werkt Jan Pietersz van Wieringen in Steenwijk. Omstreeks die tijd komen ook in andere steden drukkers/uitgevers met die achternaam voor; in Kampen in 1655, Harlingen in 1622 en Harderwijk tussen 1627 en 1663.

Hendrik Stuyzandt

In 1655 horen we ook van Hendrik Stuyfzandt, die werkzaam was tot 1708. Drukker was hij van 1656 tot 1693, daarna boekverkoper. Hendrik komt voor in de naamsvarianten Stuifsandt, Stuyfsandt, Stuifzant, Stuyfzand. Blijkens Bibliopolis was hij in 1656 en 1657 gevestigd aan de Oosterstraat. In 1661 aan de Marckt, by 't Stadthuys. Van 1662 tot 1694 was hij gevestigd aan de Marckt, op de hoek van de Gasthuys-straet. In 1696 en 1708 was hij eveneens aan de Marckt gevestigd. In 1661 blijkt, dat hij een uithangbord heeft met als opschrift: 'In de Witte Valck'. (6) In 1708 komt ook Pieter Stuifzandt voor. (7)

Na 1708 komt pas weer in 1750 een drukker voor. Het is Jan Budders. In 1759 komt ene Adriaan Stuifzand Vernhage voor. In 1759 kreeg hij voor 15 jaren een vergunning, als enige drukker de Steenwijker Almanak te drukken en uit te geven. (8) In 1781 komt dan de meer bekende Obbo Spanjaard voor. Ledeboer noemt 1775 in Steenwijk een Otto Spanjaart. (9) Nakomelingen van hem hebben tot ver in de 19e eeuw het drukkersvak in Steenwijk beoefend. Blijkens gegevens op het internet woonde er in de 18e eeuw in Heerenveen een Harmanus Spanjaard. Hij kreeg een zoon, Obbo Spanjaard, die ook in Heerenveen werd geboren. In 1741 trouwde hij in Steenwijk met Geesje Zwaken. Zij stierf 4 augustus 1781 in Steenwijk. Zoals gezegd oefende Obbo Spanjaard in Steenwijk het drukkersvak uit. Geesje en Obbo kregen een zoon, Harmanus Spanjaard, die op 26 november 1780 in Steenwijk trouwde met Hilligje Snoek, die op 1 december 1815 te Steenwijk stierf. Harmanus of Herman stierf op 20 october 1813 in Steenwijk. Ook hij was boekdrukker. Volgens Bibliopolis was hij als zodanig werkzaam van 1804-1812. (11) Obbo Spanjaard hield zich ook bezig met veilingen van boeken. Zo vond er op 13-06-1792 een veiling in Steenwijk plaats waarbij Obbo Spanjaard de veilinghouder was. De veiling vond plaats op 13 juni en volgende dagen. Volgens de advertentie betrof het een extra fraaie, zeer uitmuntende bibliotheek nagelaten door Arnoldus Rotterdam, predikant te Steenwijk, en zijn zoon mr. Jan van Battum Rotterdam, advocaat in de provincie Overijssel. De collectie omvat meer dan 2000 nummers in allerlei wetenschappen, benevens enige belangrijke manuscripten. Gegevens betreffende geboorte en overlijden van Arnoldus Rotterdam ontleend aan Van Lieburg, Repertorium van Nederlandse hervormde predikanten. (12)

voetnoten

(1) Zie A.M. Ledeboer - Alfabetische Lijst der Boekdrukkers, Boekverkoopers en uitgevers in Noord - Nederland sedert de uitvinding van de boekdrukkunst tot den aanvang der negentiende eeuw. Utrecht bij J.L. Bergers, 1876.
(2) Zie Le Long ’s Boekzaal. Le Long's Boekzaal der Nederduitsche bijbels (1732)
(3) 1898 - Paul VALKEMA BLOUW, Een vergeten ondergrondse drukker: Herman 't Zangers in Steenwijk (1565-1580) in For Bob de Graaf.. (cf. nr. 1828), p 174-187, ill.
(4) Het Geuzenliedboek naar de oude drukken uit de nalatenschap van Dr E.T. Kuiper uitgegeven door Dr P. Leendertz Jr. Drie delen. Zutphen W.J. Thieme & cie 1924
(5) De opsomming van de Steenwijker boekdrukkers is gebaseerd op J.A. Gruys en C. de Wolf - Thesaurus 1473-1800. Nederlandse Boekdrukkers en Boekverkopers met plaatsen en jaren van werkzaamheid. Nieuwkoop De Graaf Publishers 1989. Tevens is voor gegevens over drukkers gebruik gemaakt van Bibliopolis, de website van de Koninklijke Bibliotheek over de geschiedenis van het gedrukte woord in Nederland. (http://www.bibliopolis.nl/). Gegevens uit Bibliopolis zijn afkomstig uit bovengenoemde werken en uit Adresboek.
(6) Zie Fr Muller, Cat. America, no 1448. In 1622 gaf hij D. v. B(aerdt), Sondekraam in 40 enz. Zie Eekhoff, Kunstverz. 233. Steenw. (Eekhoff, W.) Grondige negentiende-eeuwse catalogus van de kunstverzameling van de gemeente Leeuwarden en tevens een korte, indertijd vernieuwende schets van de Friese kunstgeschiedenis. Producent. W.D. Palstra.
(7) Pieter Stuifzand, en Hendrik, 1707? Aant. zie Muller's Catal. no 1449.
(8) Dit staat in A.M. Ledeboer. Er is volgens Ledeboer ook nog sprake van een Joh. van Stuyvesant, 1688-1703. Woonpl Schoutesteeg. Aant. Gaf uit: J. Colonius, predikant in den Briel, Nederl. Lof offer voor Gods bovenwonderlijke verlossinge, 1689 40. Deze Johan was blijkens Gruys gevestigd in Utrecht van 1684-1703. Er is bij Ledeboer ook nog sprake van ene Justus van Stuyvesant, Stuivesant, 1689-1713. Justus was blijkens Gruys ook in Utrecht gevestigd.
(9) Ledeboer noemt ook een Jacob Spanjaart in 1716 in Rotterdam.

(11) Hilligje en Harmanus hadden een zoon, Machiel Spanjaard, die op 12 juni 1822 te Steenwijk trouwde met Klaassien de Jonge. Hij stierf op 1 januari 1832 te Steenwijk. Als beroep had hij schoolmeester en organist. Zij hadden een zoon, Jacob spanjaard, die op 4 october 1823 in Steenwijk werd geboren. Hij huwde op 30 april 1850 te Steenwijk met Lummigje Vaartjes en op 18 juni 1865 met Femmechien Veenstra. Hij stierf in Amsterdam en had als beroep schoenmaker. Zij hadden een dochter, Margje, die trouwde met Jurrien de Vos, slager te Steenwijk Er was op internet de volgende link .. http://home.hetnet.nl/~diando/foto/galerie%20van%20sleen/Sln%20007.htm. Maar dit adres is verdwenen en ook niet terug te vinden in de way back machine. Er bljkt niet precies uit internet hoe de verdere familie in elkaar zit. Hilligje en Harmanus moeten ook nog andere kinderen gehad hebben, waarvan een drukker bleef. Dit zou ook een H. Spanjaard kunnen zijn geweest, die drukker was van 1855-1881. Hij overleed op 27 januari 1880. Maar duidelijk is het mij nog niet. Nader onderzoek is nodig
(12) identificatie: Book Sales Catalogues, cat. 1360, mf 2261-2262. referentie: Bibl. Kon. Ver. v.h. Boekenvak, Luchtmans Archief, Auctie-rekeningen advertentie:
Oprechte Haarlemse Courant 1792, 29 mei, p. 1 dwars; 2 juni, p. 4. literatuur Lieburg, F.A. van, Repertorium van Nederlandse hervormde predikanten tot 1816. Deel I: predikanten. Dordrecht, 1996. trefwoord(en): Rotterdam, Arnold (Amsterdam 31 maart 1718 - 20 maart 1781), beroep: predikant plaats: Steenwijk. Battum, Jan van
beroep: jurist. plaats: Rotterdam
(13) Hij schreef: Een verklaring van de Zevenendertig Artikelen der Nederlandsche Geloofsbelijdenis door ds. A. Rotterdam(18e eeuw). Hiervan is dit deel I - artikel 1 t/m 15. Met voorwoord van ds. G.H. Kersten. Uitgeverij de Banier - 1934 - De tekst van dit boek is te vinden op www.theologienet.nl/.

samenstelling tekst en lay out pagina:
Piet van der Lende