Het schoutambt Kuinre in de 16e eeuw
Overdracht van de temporaliteit van het sticht Utrecht aan keizer Karel V in 1528
20 okt 1537. Notariële afschriften van 25 mei 1313, 26 mei 1313 en 9 sept. 1320. Onderdeel van een groot aantal afschriften van oorkonden met betrekking tot de bisschoppelijke rechten, die begrepen zijn in de overdracht van de temporaliteit van het sticht Utrecht aan keizer Karel V in 1528. Originelen HUA, domkapittel inv.nr. 3460
Kuinre was een zelfstandige heerlijkheid of graafschap. In 1407 kocht de bisschop van Utrecht deze heerlijkheid, waarna Kuinre een Overijssels schoutambt werd. Rond 1600 werd het schoutambt van Kuinre gecombineerd met dat van Blankenham. De havenplaats Kuinre had een bestuur met stedelijke elementen, maar het verlenen van stadsrechten was na 1407 in onbruik geraakt. Kuinre ontstond in 1811 uit het schoutambt Kuinre en Blankenham. Blankenham werd vervolgens in 1811 afgesplitst.
Behalve het schoutambt Kuinre-Blankenham dat tot 1795 bestond was er dus ook de heerlijkheid Kuinre als bestuurlijke eenheid. In Kuinre bestond het bestuur uit de schout, die tevens secretaris was, drie schepenen en de meente of het college van zestienen. De drie schepenen werden benoemd door de drost van Vollenhove, de schout van Kuinre en Blankenham en de meeste van Kuinre. De burgemeesters die werden gekozen door de drost en de schout werden voor hun leven gekozen. De burgemeester die door de meente werd gekozen regeerde twee jaar, maar was wel herkiesbaar. De meenslieden werden voor hun leven gekozen door de schout, de burgemeesters en de meente. Uit de meente werden twee volmachten gekozen voor het financieel beheer, die twee jaar zitting hadden. We zien in deze regeling de principes van het oude buurrecht uit de middeleeuwen terug. Een buurrecht, wat na het verdwijnen van de heren van Kuinre, die het buurrecht hadden bevestigd, steeds weer opnieuw werd bevestigd, tot de vertegenwoordiger van Karel V, Schenck van Toutenburg, die het buurrecht in 1528 ook bevestigde toen Karel V Oversijssel veroverde.
samenstelling tekst en lay out pagina: Piet van der Lende
|
|