vv
 

De teelt van rogge

In vroeger tijden was rogge een belangrijk graan. Rogge kan groeien op een weinig vruchtbare grond en is aals gewas zeer geschikt om geteeld te worden op zand- en veengronden. Het gewas werd in juli/augustus gezaaid en dan steeds gedeeltelijk bij het opgroeien afgemaaid. Dit diende als groenvoer voor het vee. Men bleef daarmee doorgaan tot december/januari. Daarna liet men het gewas opgroeien, zodat het in het volgend jaar in de zomer volgroeid was en geoogst kon worden, waarbij van de graankorrels brood gemaakt kon worden. Tegenwoordig kom je in het Nederlandse landschap nog maar zelden roggevelden tegen. Het gewas is als groenvoer geheel vervangen door mais. Dit mais wordt gehakseld en is dan als groenvoer voor het vee verteerbaar, waarbij niet alleen de maiskolf zelf maar ook de rest van de plant gebruikt wordt. Er is een onderschied tussen zomerrogge, dat vrijwel niet meer geteeld wordt, en de winterrogge, die tweejarig is.

Rogge en verschillende andere graansoorten staan afgebeeld op deze pagina.

Hieronder enkele foto's van een veld met rogge in het Openlucht Museum bij Arnhem. De foto's zijn genomen op 10 juni 2012.

rogge

rogge

 

 

samenstelling tekst en lay out pagina: Piet van der Lende