Geschiedenis van de Stellingwerven en Noordwest Overijssel (Steenwijkerland)

Historische feiten, wetenswaardigheden en analyses over de vroegste tijden tot heden



De gemeente Weststellingwerf in de 20e en 21e eeuw

Van 1878 tot 1907 was Sjoerd Sleeswijk burgemeester van Weststellingwerf Hij is op 22 december 1907 in Weststellingwerf overleden.

Groot feest bij het ambtsjubieum van Sjoerd Sleeswijk in 1903.

Allerleerst werd een raadsvergadering gehouden om de jubilaris te huldigen. Ik laat hier het verslag volgen van het Nieuwsblad van Friesland: Hepkema's Courant van 17-10-1905, te vinden in Delpher. De beide wethouders en de secretaris halen de jubilaris, die in ambtskostuum is, af, om de gelukwensen van de Raad te ontvangen. Velen voeren het woord en de Raad biedt de heer Sleeswijk een ruststoel met zilveren inscriptie aan. Bij zijn toespraak aan den jubilaris bracht de heer Dijk in herinnering dat, hoewel zijn partijgenooten (AR.) in 'beginsel geheel met de burgemeester verschillen, zij hem toch eren als drager van het hem van Godswege opgelegd gezag. Spr. betuigde verder als afgevaardigde van de A.K. partij zijn tevredenheid over de onpartijdige handhaving en toepassing van wetten en reglementen, inzonderheid van de Zondagswet, die hem in staat stelde de Zondag in Zondagsstemming door te brengen. De heer Eisma, die eerst geen plan Had iets te zeggen, kon zich met dit gesprokene met vereenigen. Hij was echter, zacht sprekende en met den rug naar het publiek, bijna niet verstaanbaar. Wij meenen uit zijn toespraak verstaan te hebben, dat ook hij den burgemeester feliciteerde, doch niet op de wijze zooals de heer Dijk. Het is hier echter niet — zoo zei hij o.a. — een „leve de burgemeester", omdat hij het gezag hoog houdt, ook is het hier niet de plaats om over partijen of namens partijeu te spreken, maar het is een geheel persoonlijk feest, waarmede het gezag niets te maken heeft, maar alleen hoogachting voor den jubilaris en daarom wilde ook Spr. uitroepen: „Lev« mijnheer Sleeswijk." De heer Dijk antwoordde, dat hij niet namens een partij gesproken had. Hij heeft over het van God gegeven gezag gesproken, maar niet op de wijze zooals de heer Eisma dit uit zijn woorden heeft afgeleid. Hij heeft zich misschien niet goed uitgedrukt en vindt het zeer onaangenaam dat op deze dag en op deze plaats zulk een discussie plaatsgevonden heeft met welke leedbetuiging uit het publiek blijk van instemming werd gegeven door een donderend applaus. 's Avonds. Fantastisch gezicht, al die versierde wagens in langen slinger; flikkerende flambouwen en zacht schijnende lampions tooveren licht en schaduw grillig dooreen. Bij 't vuurwerk fraaie marmergroepen van de leden der gymnastiekvereeniging „Arena". En eindelijk 't slotnummer „Hulde aan den Burgemeester" in een regen van vuurfonteinen. Daarna ?Veel beweging op straat tot laat in de nacht, hossende zangers laten hunne schelle stemmen klinken door het nachtelijk duister als nagalm van den reeds ter ruste geganen feestdag. K. Z. ---
vv

Burgemeester van Nijmegen Schonegevel

Op 15 februari 1907 werd Mr Cornelis van Nijmegen Schonegevel tot burgemeester aangesteld. Hij zou tot 1934 de gemeente besturen.

Ambtsjubileum burgemeester van Nijmegen Schonegevel

Dinsdag 1 Maart 1932 was het 25 jaar geleden, dat Burgemeester Mr. C. van Nijmegen Schonegevel aan het hoofd der Gemeente Weslstellingwerf werd geplaatst. 8 December 1861 werd Cornelis van Nijmegen Schonegevel te Dokkum geboren. Hij studeerde te Groningen en promoveerde 8 Juli 1892 tot doctor in de rechtswetenschappen. Op 13 Nov. 1893 werd hij benoemd tot burgemeester van Grootegast, in 1896 werd bij benoemd aan het hoofd der gemeente Doniawerstal en in Maart 1907 volgde zijn benoeming als burgemeester van Weststellingwerf. Bij het jubileum werd een groot feest gehouden. Er was een raadsvergadering waar de jubilaris werd toegesproken. Voorts staat op het program een zanghulde van de leerlingen van alle scholen in Wolvega, een receptie en een serenade van muziekvereenigingen. (1)

Hij werd toen opgevolgd door mr Eugen Nicolaas Walle Maas. Op 1 september 1941 werden de werkzaamheden van de gemeenteraad en de wethouders geschorst tijdens de Duitse bezetting. Mr Maas nam vanaf dat moment de besluiten, bijgestaan door een ádviserende commissie'. Op 18 october 1944 duikt Maas onder op advies van het verzet. Hij is na de oorlog niet in zijn functie hersteld maar kreeg eervol ontslag.
De volgende burgemeesters waren:
1945 Tjeerd van der Veen NSB
1945 - 1947 H.L. Dedden Waarnemend
1947 - 1963 Hendrik Huisman PvdA
1963 - 1982 Luitzen Gauke Boelens PvdA
1982 - 1989 Jan Schurer PvdA
1989 - 2005 Remco Heite PvdA
2005 - 2017 Gerard van Klaveren VVD 
2017-heden André van de Nadort PvdA

De gemeenteraad van Weststellingwerf bestaat uit 21 zetels. Hieronder de behaalde zetels per partij bij gemeenteraadsverkiezingen sinds 1998:
vv

samenstelling gemeenteraad

(1) Leeuwarder nieuwsblad : goedkoop advertentieblad 27-02-1932

samenstelling tekst en lay out pagina:
Piet van der Lende