Geschiedenis van de Stellingwerven en Noordwest Overijssel (Steenwijkerland)

Historische feiten, wetenswaardigheden en analyses over de vroegste tijden tot heden



De eerste dag van de vakantie

Maandag 6 september 2021. vakantie Friesland. Vanmorgen ben ik om 9 uur opgestaan, de laatste dingen inpakken, borden en pannen schoonmaken. Daarna naar de Bijstandsbond. Henk was er al en zijn vriend Michiel Linnenkamp was er ook. Marco kwam ook binnen. We hebben alle tassen en boodschappen ingepakt en zijn omstreeks 11 uur vertrokken. Bij de Kuinderweg reden we verkeerd en zijn we uiteindelijk via de Lindeweg naar de Oosterringweg gereden. Daarna via de Oosteringweg rechtsaf de Kuinder weg op. Dit was voor mij nog een beetje onbekend terrein. De boerderijen zien er nog steeds veel zo uit zoals ze in de vijftiger jaren gebouwd zijn, er zijn hier en daar wel gebouwen bijgeplaatst, maar niet veel. Onder de rook van Emmeloord een uitgebreid zonnepanelenpark. Michiel zei dat al die parken eigendom zijn van buitenlandse investeerders, die in zonneparken in Nederland beleggen. We kwamen langs de Orchideenhoeve langs de Kuinderweg. recivenow@hotmail.com

foto's maken

Bij aankomst aan het Voetpad meteen begonnen foto's van planten te maken met Obsidentify. Dat gaat goed.

vvReuzenbalsemien

Hierbij zie je de reuzenbalsemien. maandag, 06-09-21 18:04:14. Vanmiddag een korte wandeling gemaakt naar het kerkhof en fotoos gemaakt en nog planten herkend. Dat werkt goed met die Obsidentify. De fotoos zijn wel van slechte kwaliteit. Maar worden toch door waarnemers herkend. maandag, 06-09-21 19:09:14. Wim is vermoeid om 6 uur aangekomen. Hij is helemaal vanuit Amsterdam naar Friesland gefietst.

Kerk en kerkhof te Scherpenzeel

Op het kerkhof van Scherpenzeel liggen vele familieleden van mij begraven. De kerk werd altijd bezocht door mijn ouders, hoewel er tijdens hun leven wel een beetje de klad in kwam, in dat bezoek.

vvHet kerkhof in Scherpenzeel met schots en scheef staande grafzerken. Maar inmiddels anno 2024 is het kerkhof opgeknapt en staat alles weer recht.

Mijn vader was lid van de kerkvoogdij. Als ik een bezoek breng aan het kerkhof voel ik mij verbonden met een rijk verleden. Wandelend langs grootouders, broer, zwager, ooms, tantes, neven en nichten en verdere familieleden geniet ik van de ruisende bomen langs de rand van het kerkhof. De graven zijn stille herinneringen aan de oude plattelandsbeschaving, gebaseerd op tradities. De voornamen van de familieleden werden op basis van tradities gekozen. De oudste dochter werd genoemd naar grootmoeder van moeders zijde, de oudste zoon naar de grootvader van vaderszijde. De tweede dochter kreeg dan de naam van de grootmoeder van vaders zijde en de tweede zoon de naam van grootvader van moeders zijde. De mensen die hier liggen begraven zaten vol met verhalen. Die werden verteld op de verjaardagen, tijdens bijeenkomsten naar aanleiding van kerkelijke feesten of bij de nazit op begrafenissen. Ik heb diverse begrafenissen van familieleden op dit kerkhof bezocht. Maar de mensen hebben al die prachtige verhalen meegenomen in hun graf. Helaas liggen mijn ouders hier niet begraven. Ze hebben zich laten cremeren. Ook mijn grootouders van moederszijde hebben zich laten cremeren. De as van mijn grootmoeder werd uitgestrooid op de Alenakker in Spanga, waar thans een kunstwerk staat, de vogelkijkhut voor niet bestaande vogels.

kerkhof moet nodig opgeknapt

Zelf twijfel ik een beetje tussen cremeren en begraven. Maar de tijd staat niet stil, al lijkt het wel zo hier op het kerkhof. Alles vergaat. De grafstenen liggen op dit kerkhof schots en scheef, gedeeltelijk zakken de stenen weg in de slappe veengrond. De letters op de grafstenen vervagen, aangetast door de tand des tijds, zoals de herinneringen aan de mensen die hier begraven liggen vervagen. Boven de zij ingang van de kerk staan de namen van de boeren, die ten tijde van de uitbreiding van de kerk in de 19e eeuw de functie van kerkvoogd hadden. Tekst boven de zij ingang: 'In 1860 is deze kerk vergroot waarvan de eerste steen den 10 july is gelegd door den weleerw. heer D. de Haan predikant alhier. Deze vergrooting heeft plaats gehad onder het bestuur van de H.H. Kerkvoogden A.G. Landman, N.G. Gouma en H.A. Snijder. Mijn huis zal een huis des gebeds genaamd worden Matth. XXI 13m. ' De kerkvoogden waren voorouders van mij. Hun grafstenen zijn niet meer te vinden. Er gelden strenge regels op het kerkhof. Graven worden regelmatig geruimd als er geen familieleden meer zijn die voor het onderhoud van het graf willen betalen. Zo vergaat alles.

vvDe Grindweg in Scherpenzeel

samenstelling tekst en lay out pagina:
Piet van der Lende