Geschiedenis van de Stellingwerven en Noordwest Overijssel (Steenwijkerland)

Historische feiten, wetenswaardigheden en analyses over de vroegste tijden tot heden



De zesde dag van de vakantie in 2024.

24 augustus 2024.

vv

Het Oermuseum

Hoera! Weer een dag op vakantie. zaterdag, 24-08-24 08:39:31. Vanmorgen om 15 voor 8 opgestaan. Moeite op gang te komen maar nu voel ik mij goed. Brood gesmeerd en in afwachting van de taxi. Tot 4 uur blijft het redelijk weer daarna komen onweersbuien met zware windstoten. Morgen wordt het mooi weer. Zal me benieuwen wat de dag brengen zal. zaterdag, 24-08-24 18:03:24. We hebben weer een prachtige dag gehad. Toen we op weg gingen via de snelweg naar Steenwijk en vandaar naar Eesveen. Vledder, Wapse naar Diever regende het pijpenstelen, maar toe we bij het hunebed van Diever aankwamen werd het droog. Behalve ons driëen een vijftal andere belangstellenden.

vv

Het hunebed te Diever

Inleiding

Er werd door een medewerkster van het Oermuseum in Diever een inleiding gehouden die bijna een uur duurde. Over de hunebedbouwers, hun cultuur en gebruiken. En over hoe het hunebed werd gebouwd. Ook kregen we informatie over andere megalitische culturen in Europa, o.a de menhirs. Megalitische culturen waren er in grote delen van west-Europa tot in Noorwegen en zweden, en ook in delen van Spanje en Portugal. Je kunt verschillende gebieden met hun gewoonten onderscheiden. Naar de hunebedden liep een weg met aan de zijkanten palen in de grond geslagen. De weg liep naar de ingang van het hunebed. De megalitische culturen waren waarschijnlijk stamsamenlevingen met voorouder verering. Een stam werd gevormd door de gemeenschappelijke afstamming van een voorouder. De belangrijkste afstammelingen van die gemeenschappelijke voorouder werden waarschijnlijk begraven in een hunebed. Ook de menhirs in Frankrijk moeten de gemeenschappelijke voorouder verbeelden. Waarschijnlijk wilden de verschillende stammen geen andere stammen op hun grondgebied hebben, er ontstond waarschijnlijk een strijd om de bebouwde grond tussen de verschillende stammen. De hunebedden, waar ook veel herdenkingsfeesten werden gehouden, symboliseerden de eenheid van de stam. Bij de feesten werd waarschijnlijk het lijk, dat uit botten bestond, van de voorouders uit het hunebed gehaald en bijvoorbeeld rondgedragen. De hunebed cultuur was waarschijnlijk een zeer gewelddadige cultuur want van de skeletten die werden gevonden was 15% door geweld om het leven gekomen. De hunebed bouwers gebruikten een speciale bijl om als wapen te gebruiken.

vv

trechterbeker van de hunebedbouwers

Egalitaire samenleving

Waarschijnlijk hadden ze geen koningen en leiders, zoals de cultuur van de Farao's. De vrouw was belangrijk, want zij waren de moeders die de familiebanden van de stam doorgaven. Met welk materiaal ze de daken van hun schuren bedekten is onbekend. In Zwitserland hebben ze gebouwen gevonden die bedekt waren met eikenschors, misschien deden de hunebendbouwers hier dat ook, maar het is onbekend. Van hun woningen is niets meer over, alleen een verkleuring in het zand waar de palen in de grond waren geslagen. De hunebedbouwers hadden een donkere huidskleur en blauwe ogen. De hunebed bouwers kenden een bloeiende cultuur maar daaraan kwam een eind omdat blijkens archeologische vondsten er ontvolking plaatsvond. De mensen kwamen om door waarschijnlijk de pest. Maar dat is niet zeker. Verder werd verteld dat om het gebied van de eerste landbouwers heen indo-Germaanse volkeren Europa binnentrokken. Zij waren blond en hadden een lichte huiskleur. Dit waren de volkeren waarvan wij afstammend. Maar dan komen we in een andere fase van de geschiedenis. De laatste jaren kennen wij een revolutionaire ontwikkeling in de archeologie door de mogelijkheden van DNA onderzoek. Wanneer ze nu artefacten vinden laten ze het zand of de grond eromheen zitten, want dit kan nog belangrijke informatie over het voorwerp verschaffen. Eigenlijk is daardoor alle litteratuur van voor 2025 een beetje verouderd.

toeristen

Terwijl de gids dit allemaal vertelde kwamen andere toeristen in groepjes het hunebed bezoeken. Ze klommen er massaal op en gingen erop zitten. Ik vroeg me af of de hunebedden daardoor niet beschadigd worden. Na de inleiding zijn we met een lift naar het Oermuseum gereden. Gelukkig konden we meerijden met twee bezoekers van het hunenbed, want het was van het hunebed naar het Oermuseum te ver lopen. We hebben even op een terras gewacht tot het museum open ging. Ondertussen werd het mooi weer en warm. We hebben het museum bezocht.

Oermuseum

Een afdeling is gewijd aan de neanderthalers, een afdeling aan de jagers en verzamelaars, en een afdeling met bronstijd en ijzertijd. Het museum is gevestigd in het schultehuis, het oudste stenen gebouw van Drenthe.

vv

Het schultehuis waar het Oermuseum gevestigd is

Hier was eertijds de gevangenis en hier hield de schulte domicilie, die tegelijkertijd burgemeester, en bestuurder was. Na een bezoek aan het museum hebben we even gewacht en zijn toen met de Valys weer naar Scherpenzeel gereden. We hebben de hele dag mooi weer gehad, nu betrekt de lucht en gaat het regenen. Dus we hebben geluk gehad. De dag is voorspoedig verlopen. Veel informatie opgedaan over vroeger tijden en de prehistorie.

Het Oermuseum. ADRES & CONTACT. Brink 7, 7981 BZ Diever. Het museum is dagelijks (behalve op maandag) open van 13.30-17.00 uur, vanaf het Paasweekend t/m de Herfstvakantie, plus de Kerst- en Voorjaarsvakantie. In de Kerstvakantie is het museum echter gesloten op 25, 26 en 31 december en op 1 januari. Het verhaal bij het hunebed. Een gids van het Oermuseum gaat op afspraak met je zitten bij het hunebed van Diever en vertelt het verhaal van de hunebedden. OERmuseum.nl – wandelingen. Telefoon 06 2680 2024 E-mail. wandelingen@oermuseum.nl LOCATIE. Groningerweg 3 Diever. Oermuseum Wilt u het deelname bedrag (€ 5,-- p.p.) contant meenemen? Vanaf het hunebed is het een half uurtje lopen naar het Oermuseum.

vv

Reconstructie van een mammoet in het Oermuseum

vv

Diverse trechterbekers en andere schalen van de trechterbekercultuur van de hunebedbouwers

vv

Historisch pand in Diever aan de Brink

samenstelling tekst en lay out pagina:
Piet van der Lende