Geschiedenis van de Stellingwerven en Noordwest Overijssel (Steenwijkerland)

Historische feiten, wetenswaardigheden en analyses over de vroegste tijden tot heden



Het kerspel Blankenham in de middeleeuwen

Blankenham behoorde oudtijds tot het kerspel van IJsselham en de kerk wordt een dochter van die van IJsselham genoemd. Bisschop Frederic geeft aan de lieden, wonende bij den dijk in de buurschap geheeten In den Hamme, en nu onder de parochie IJsselham behorende, als te ver van die kerk verwijderd en op hun dringend verzock , verlof tot het bouwen ener kerk met een doopvont, een toren en een kerkhof en geeft aan het nieuwe kerspel de naam Blankenham; de kerk zal geplaatst worden naast de weedijk op een hoeve land, welke Geijse, dochter van Johan Zwarten, vrouw van Ludekin ten Have, daar- voor ten geschenke heeft gegeven, gelegen ten zuiden naast Anebinge wer, ton noorden naast Hadinge wer en zich uitstrekkende van do Haersloet tot in zee, onder voorwaarde, dat de pastor zekere zielmissen zal hou- den; opdat door deze stichting de pastoor van IJsselham geen schade lijden zal, worden voorts bepalingen gemaakt van jaarlijksche betalingen door ieder inwoner van Blankenham aan hem te doen; dat de collatie zal staan aan den pastor van Usselbam, enz Deze afscheiding vondplaats in 1420. (1)

geschil

Er kwam een geschil tussen de kerkvoogden van beide kerspels. Die van Blankenham weigerden het derde gedeelte te betalen tot de boeken en ornamenten,, die in de kerk van IJsselham nodig waren, zeggende, dat de brief van scheiding hen wel verplichtte tot timmering der kerk, maar dat er niet van boeken en ornamenten in gesproken werd. Hadden zij hiertoe bijgedragen , het was uit goedertierenheid niet uit gehoudenheid geweest. Bisschop Rudolf van Diepholt, aan wie de beslissing werd opgedragen verstond, dat die van Blankenhum het derde tot de fabriek en de timmering der kerk van IJsselham zouden bijdragen, overeenkomstig de scheidingsbrief, en voor dit maal nog tot de ornamenten, die reeds besteed waren, maar voortaan niet meer. (2)

(1) Tijdrekenkundig register op het Oud Provinciaal Archief van Overijssel. Aanhangsel gedrukt te Zwolle, bij de erven J.J. Tijl 1874.
(2) Geschiedkundige herinneringen omtrent Kuinre door M. voetnoot blz 53. In: Overijsselsche Almanak voor Oudheid en Letteren 1853. Achttiende jaargang Deventer J. de Lange 1853.

samenstelling tekst en lay out pagina:
Piet van der Lende