Geschiedenis van de Stellingwerven en Noordwest Overijssel (Steenwijkerland)

Historische feiten, wetenswaardigheden en analyses over de vroegste tijden tot heden



De zegeningen van de way back machine

Het terugvinden van verdwenen sites

Wat eenmaal op internet terechtgekomen is gaat er vaak niet meer af. Want alle websites van over de hele wereld worden bijvoorbeeld opgenomen in de way back machine. Een soort robot die het internet afscant en kopiën maakt van alle websites. Dat wil zeggen: alle versies die ooit zijn gemaakt. Tenzij de maker van de site een bepaalde code in zijn pagina's toevoegt. Dan worden de pagina's niet opgenomen. Alle grote kranten doen dat bijvoorbeeld.

Zo'n way back machine heeft zijn nadelen, in verband met je privacy. Als er op het net dingen staan over jezelf die je niet bevallen en ze worden in overleg met de webmaster uit een site verwijderd, dan zijn ze na verloop van tijd in zoekmachines niet meer te vinden, maar ze staan toch nog in een vorige versie van de site op de way back machine. Als je dus niet wilt dat anderen vroegere versies van je website kunnen bekijken moet je die code aan je pagina's toevoegen. Plaatjes en foto's worden vaak niet in de way back machine opgenomen en je moet een beetje goochelen om met trefwoorden te kunnen werken.

zegen

Maar voor historisch onderzoek kan zo'n machine ook een zegen zijn. Er zijn veel (amateur) historici die allerlei gegevens vaak met bronvermelding op het net zetten in een website. Of een goedwillende vrijwilliger maakt een website over de geschiedenis van zijn of haar dorp en plaatst de gegevens (soms letterlijk overgenomen primaire bronnen) op het net. Vaak zit er veel werk in en is het voor lokale historici belangrijke informatie. Maar u weet hoe dat gaat, de maker van de site heeft geen tijd meer, of overlijdt, of er zijn andere redenen waarom de website uit de zoekmachines verdwijnt omdat die wordt opgeheven. Maar het komt bij dergelijke sites ook nog al eens voor, dat het url, dus het adres, verandert.

Als ik op deze site een link naar die andere site heb gemaakt, werkt die dan niet meer. Hier biedt de way back machine uitkomst.
Als je gaat naar http://www.archive.org/index.php kun je een url intypen dat niet meer werkt en je krijgt alle oude versies van de desbetreffende site op je scherm, opgesomd op datum. Klik je op een datum, dan krijg je de site of de pagina die op die datum op het net gezet is. Dus als een link op deze site onverhoopt niet meer mocht werken, dan kun je het url intypen in de way back machine en je krijgt de pagina op het scherm.

Aangezien je rechtstreeks kunt linken naar een specifieke pagina in de way back machine, probeer ik van links die niet meer werken zoveel mogelijk links naar de way back machine te maken. In de url van de way back machine kun je ook zien wat de oorspronkelijke url was. Soms valt echter te achterhalen wat de nieuwe url is, en dan neem ik die op.

Voorbeeld

Maar ik heb het idee, dat de way back machine steeds krakkemikkiger gata werken, vooral bij websites die al enige jaren geleden verdwenen zijn. Neem bijvoorbeeld de geschiedenis van Wanneperveen. Bij de beschrijving van dit dorp en bij de beschrijving van de buurtschap de Blauwe Hand had ik een link opgenomen naar www.wanneperveen.net. Als je nu op deze link klikt, kom je op een onduidelijke site met een vreemde taal.. De oorspronkelijke historische beschrijvingen van het dorp zijn verdwenen en ook niet meer in een zoekmachine terug te vinden. Ik kan het althans niet meer vinden.
Wanneer je het url in de way back machine intypt, blijkt in februari 2006 dat de website 'per 1 januari' op dit adres is opgeheven. Er staat een verwijzing naar een andere website, die overigens ook niet meer werkt. Er blijkt ook een website www.wanneperveen.nl te bestaan, maar ook deze website vermeldt de historische gegevens van het oude wanneperveen.net niet. Het is anno 2007 blijkbaar een geheel nieuw initiatief.
In de way backmachine was dan de geschiedenis van wanneperveen terug te vinden op http://web.archive.org/web/20030127125836/http://www.wanneperveen.net/
Maar dit werkt nu ook niet meer. Je krijgt alleen een kaartje van Noordwest Overijssel in beeld met de mededeling 'wanneperveen.net. Verder werkt het niet.

werkt dus niet altijd

De way back machine is niet volmaakt. Soms worden websites maar gedeeltelijk gescand, bijvoorbeeld alleen de hoofdpagina, en werken de koppelingen op de website dan niet. Ook komt het voor, dat een website is 'overgenomen' door spam verspreiders en je krijgt dan een pop up venster met berichten waar je niet op zit te wachten. En soms blijkt de website niet gescand te worden, zoals ik in het begin al heb aangegeven, bijvoorbeeld wanneer de maker ene bepaalde code in zijn html heeft gezet. Maar ik heb de indruk dat de way back machine ook niet alle websites scant waar die code niet in staat. Bijvoorbeeld bij het item genealogie neem ik dan (een gedeelte van de tekst over op deze website, om de kennis niet verloren te laten gaan. Ik vermeld dan de schrijver en de oorspronkelijke bron.

samenstelling tekst en lay out pagina:
Piet van der Lende