vv

 

Leendert Versnel, fotograaf te Scherpenzeel (Fr) en Echtenerbrug

vvHierboven ziet u een foto die gemaakt is door de fotograaf Leendert Versnel die toendertijd in Scherpenzeel woonde.

vvLinks ziet u het stempel van de fotograaf op de achterzijde van de foto. Het is een beetje onduidelijk wanneer de foto precies gemaakt is en bij welke gelegenheid. Noemen Middendorp. Waarschijnlijk is de foto iets later gemaakt. Achterop de foto geplakt zitten resten van een oude krant uit 1898. Ook is niet helemaal duidelijk waar de foto is gemaakt. Het gebouw vaag op de achtergrond zou de toenmalige herberg 'De laatste stuiver' kunnen zijn bij de Scheenesluis. Op de foto staan ook een politieagent en een lid van de marechaussee, die in de Grote Veenpolder gestationeerd waren om de veenarbeiders eronder te houden en de orde te handhaven.

 

 

 

 

 

vvMijn tante Trijntje van der Lende, waarvan de foto afkomstig is, vertelde dat op de foto verschillende dorpsbewoners staan, zoals Gerrit Raterman, die toen een jongeman was. Gerrit Raterman was getrouwd met Zwaantje de Boer, een zuster van mijn grootmoeder. Hij staat op de foto achter een mand met een konijn erin. Gerrit was toen de foto gemaakt werd net op weg naar de ram om zijn konijn te laten dekken. Dat gebeurde in het vroege voorjaar. Dat het laat in de winter-zeer vroeg voorjaar is blijkt ook uit de op de foto zichtbare bomen, die nog kaal zijn.

Enkele gegevens over de fotograaf Leendert Versnel. Hij trouwde op 20 april 1901 met Margretha Oosterhoff, uit de bekende familie van schrijvers over de historie van de Groote Veenpolder van Weststellingwerf. Margretha Oosterhoff was geboren op 8 mei 1882. Op 14 augustus 1901 kregen zij een zoon, genaamd Cornelis Jacob. De geboorteakte is van Lemsterland, zodat duidelijk is dat Versnel niet meer in Scherpenzeel in de Groote Veenpolder woonde. Hij vestigde zich na zijn fotografieactiviteiten in de Grote Veenpolder in Echtenerbrug, waar hij o.a. verschillende dorpsgezichten fotografeerde. Verdere sporen over zijn activiteiten heb ik tot nu toe niet gevonden.

Waarschijnlijk is hij oorspronkelijk afkomstig uit de omgeving van Rotterdam.

 

 

 

 

 

 

vv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierboven ziet u een foto van het centrum van Echtenerbrug gemaakt door Leendert Versnel in 1911. Hij werkte toen dus nog in Echtenerbrug. De foto staat met een reeks andere historische foto's tentoongesteld op een wand bij het cafetaria de Brege bij de brug over de Pier Christiaansloot.

vvLet op het typerende Oelebord op het gebouw links op de foto. De makelaar is voorzien van een harp,op het punt waar de zwanehalzen de makelaar raken, een oelebord wat kenmerkend is voor de Zuid-Westhoek van Friesland.

 

 

 

 


Hieronder nog een tafreel van Leendert Versnel uit Echtenerbrug. De foto is genomen in 1903.

vv

Hendrikus trouwt op donderdag 12 september 1889 te Rotterdam op 39-jarige leeftijd (2) met de 34-jarige Maria Theodora Petronella Mulder, dochter van David Cornelis Mulder en Maria Theodora Petronella Espitallier. Maria is geboren in 1855 te Rotterdam. Getuigen bij het huwelijk waren: Cornelis David Mulder, 39 jaar, kantoorbediende; Hendrik Cornelis Mulder, 37 jaar, ornementist, beiden broeders van de bruid. Hendrik Versnel, 67 jaar, oom van de bruid en Hendrik Gerardus Versnel, 39 jaar, kantoorbediende, neef van de bruid, allen wonende in Rotterdam.

 

samenstelling tekst en lay out pagina: Piet van der Lende