Geschiedenis van de Stellingwerven en Noordwest Overijssel (Steenwijkerland)

Historische feiten, wetenswaardigheden en analyses over de vroegste tijden tot heden



Het Kuinderbos

Het Kuinderbos ligt op de grens van de Noord Oost Polder (NOP) en Friesland. Het is aangelegd in de jaren 1948 tot 1956. Het is de grootste boswachterij in de NOP en heeft een oppervlakte van 1200 hectare. Op de diverse grondsoorten is een gevarieerde vegetatie mogelijk. Nagestreefd wordt dat naaldbomen vervangen worden door loofbomen als eik, esdoorn en es. Op de plekken waar greppels werden gegraven voor de afwatering van het bos is een mengeling van zure en kalkrijke grond ontstaan. Op de greppelwanden groeien zeer vele varens. 23 van de 27 varensoorten die in Nederland groeien zijn in het Kuinderbos te vinden, waaronder enkele zeldzame soorten. Er groeien ook andere zeldzame planten zoals de zonnedauw. In het burchtbos heeft men na de drooglegging de resten gevonden van een kasteel. Dit is waarschijnlijk de oudtse burcht die bij Kuinre gestaan heeft. De burcht werd waarschijnlijk bewoond door leden van het geslacht van de heren van Kuinre, waarop elders wordt ingegaan.

De ' Kuinderberg' is voor een vlakke polder een uniek uitzichtpunt. De berg is ontstaan omdat hier een vuilstortplaats was, die met grond is bedekt en vervolgens beplant. De in 1979 gereed gekomen zandwinningsplas en omgeving zorgen voor een rijke flora en fauna. De oevers zijn niet toegankelijk, behalve op een plaats waar een observatiehut is gebouwd. Van daaruit kan men het rijke vogelleven bestuderen. Op het water groeien verschillende soorten kroos en fontijnkruid. De plas wordt in het voorjaar bezocht door vele soorten eenden, waaronder de bergeend. Op de oevers van de plas groeien dop- en struikheide en orchideeën. Verder zijn er twee begrazingsprojecten met IJslandse en Welsh pony' s, om te onderzoeken hoe de vegetatie door begrazing kan veranderen. Vanaf de hopweg heeft u een leuk uitzicht op het havenhoofd van de voormalige haven van Kuinre. Verder is er in het Kuinderbos een natuurcamping, de "Veenkuil".

bron: Folder Staatsbosbeheer F.M. juni 1988 en zomerkrant als bijlage bij ' De Noord Oost Polder' 1988.

vv

Op 24-05-2011 maakte Staatsbosbeheer bekend, dat hun vrijwilliger Jaap Goosen uit Emmeloord die de boswachter helpt bij het zoeken en controleren van roofvogelhorsten op 23 mei wel een heel bijzondere vlinder in het Kuinderbos zag, de grote vuurvlinder. Deze vlindersoort komt alleen nog in de Weerribben voor.

Staatsbosbeheer veronderstelt, dat deze vlinder met een gunstige wind naar het Kuinderbos gedwarreld. De plant die deze vlinder gebruikt om zijn eitjes op te leggen is waterzuring. Deze plant komt op een aantal plekken voor langs venranden en natuurvriendelijke oevers van watergangen. Bij het bericht plaatste Staatsbosbeheer een foto van een vuurvlinder van Theo Verstrael van de Vlinderstichting.

samenstelling tekst en lay out pagina:
Piet van der Lende