vv


In 2009 is het 700 jaar geleden dat de Stellingwerven voor het eerst in een oorkonde werden genoemd

In 2009 bestaan de Stellingwerven 700 jaar. Strikt genomen bestond de landstreek ook al voor die tijd, want verschillende dorpen worden al voor die tijd in oorkonden genoemd, maar het jaartal 1309 heeft toch een sterk symbolische waarde. In een oorkonde uit dat jaar komt de naam Stellingwerf voor het eerst voor. De Schrieversronte bereidt samen met de verschillende historische verenigingen in de gemeenten Oost en Weststellingwerf een historisch symposium voor. Historische deskundigen zullen gevraagd worden ter gelegenheid van het symposium een pubilcatie voor te bereiden.

In een oorkonde van 1309 worden de Stellingwervers voor het eerst genoemd, wanneer zij in de ban worden gedaan omdat zij het kasteel van de bisschop in Vollenhove hadden belegerd. De aanwezigen op het kasteel werden ontzet door een bisschoppelijke vloot en enkele Hollanse edelen. Bisschop Guido trachte daarop Stellingwerf te verwoesten maar de onbegaanbaarheid van het terrein maakte dit onmogelijk. Na de oorlog van 1309 komen er onderhandelingen tussen de bisschop en de Stellingwervers via scheidslieden. De konflikten gingen over de pacht van landerijen bij IJsselham. In 1313 werd een uitspraak van de bisschop hieromtrent door de Stellingwervers bekrachtigd. Lees meer over de achtergronden van deze oorkonde.

Op 20 juni 2009 werd een middeleeuwse markt in het centrum van Wolvega gehouden en een braderie. Op de middeleeuwse markt stond het bischoppelijk kasteel uit Vollenhove en verschillende middeleeuwse huizen waar allerlei organisaties die actief zijn op het gebied van middeleeuwse geschiedenis hun materiaal presenteerden. Twee ridders te paard luisterden het festijn op. Vele bewoners van Stellingwerf in middeleeuwse kledij waren aanwezig. Er waren optredens van muziekgroepen die middeleeuwse muziek speelden en er was een dialoog tussen de toenamalige bisschop van Utrecht Guido van Avesnes en de stelling Geert Jansz die na 700 jaar de onderlingen vijandelijkheden bijlegden omdat vrede toch de beste oplossing is. Een grote trekpleister was de 'evenblijde' een soort stormtoren, die de Stellingwervers in 1309 gebruikten bij de bestorming van het bisschoppelijk kasteel in Vollenhove. Op de markt waren verder middeleeuwse gerechten te verkrijgen. Hieronder een fotoimpressie van het festijn.

© P. van der Lende 

evenblijdeDe evenblijde, de middeleeuwse stormram toren gezien van de achterzijde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

evenblijde2De evenblijde gezien van de voorkant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kasteelHet bischoppelijk kasteel te Vollenhove.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

podiumHet podium waarop de middeleeuwse muziek gespeeld werd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ridders te paardDe ridders te paard in de straten van Wolvega.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

evenblijde3De ridders te paard passeren de evenblijde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dialoogDe stelling Geert Jansz (gespeeld door Geert Lantinga) en de bisschop van Utrecht (gespeeld door Johan Veenstra) praten na 700 jaar weer met elkaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

samenstelling tekst en lay out pagina: Piet van der Lende