De heilige Catherina
De patroonheilige van de kerk in Elsloo was de heilige Catherina van Alexandrie. Ook andere kerken in Friesland en Overijssel waren aan deze heilige gewijd. Catherina was de patroonheilige van het bisdom Utrecht en dus een zeer belangrijke heilige in dit bisdom. De vereringsgeschiedenis van deze heilige bevestigd de teorie, dat de Stellingwerfse dorpen en de dorpen in Noord-West Overijssel omstreeks de 12e en 13e eeuw zijn ontstaan.
De verering van de heilige Catherina, die in het jaar 306 of 307 onder keizer Maxentus te Alexandrie de marteldood zou zijn gestorven, bereikte haar hoogste bloei in West-Europa sedert de 13e eeuw. (1) De verering kwam langzaam op gang na 1027, toen een kluizenaar de relikwieen van de heilige, die volgens de legende door engelen op de berg Sinai begraven was, naar Rouaan bracht. Verschillende kloosterorden hebben de verering van de heilige Catherina bevorderd. De Praemonstratensers hebben de verering van deze heilige verbreid, maar ook de Cisterciensers. Een van de vroegste bewijzen voor de verering van de heilige in het bisdom Utrecht stamt uit 1207, toen gravin Richardis, echtgenote van de Graaf Otto van Gelre, een stichting voor de Walburgiskerk in Zutphen maakte waarbij de feesdag van sint Catherina, op 25 november, moest worden gevierd. Maar ook andere kloosterorden speelden bij de verbreiding van de verering een rol, zoals de Domincanen en de Duitse orde, een geestelijke ridderorde. Vooral bij de Duitse orde schijnt de heilige Catherina sterk te zijn vereerd. De Duitse orde had een vestiging bij Schoten, het Convent van Schoten.
Zoals in het begin reeds opgemerkt, is Catherina de patroonheilige van het bisdom Utrecht. Ook andere kerken in dorpen van Zuidoost Friesland die in de 12e eeuw ontstonden waren aan de heilige Catherina gewijd. Een dergelijke analyse sluit aan op de oorkonden, die voor het eerst van plaatsen en rivieren in de Stellingwerven melding maken. Deze oorkonden liggen bijna alle in de periode 1150-1250. Natuurlijk zegt dit niet alles, omdat de bronnen schaars zijn en veel schriftelijke bronnen verloren kunnen zijn gegaan.
|