Geschiedenis van de Stellingwerven en Noordwest Overijssel (Steenwijkerland)

Historische feiten, wetenswaardigheden en analyses over de vroegste tijden tot heden


 

Kanttekeningen bij moderniserings- en veranderingsprocessen in de prehistorie

vvArcheologen (maar ook sociologen en antropologen) delen de menselijke geschiedenis wel in in verschillende stadia. En geologen en biologen doen dat ook bij de indeling van de geschiedenis van de aarde en haar bewoning. Wat de archeologen betreft is er de indeling van de prehistorie in paleolithicum, mesolithicum, neolithicum en bronstijd en ijzertijd. Na het begin van de jaartelling kwam de tijd van de Romeinen. Deze indeling wekt de indruk van een gestage vooruitgang in de ontwikkeling van menselijke culturen, waarbij het ene- meer ontwikkelde stadium - in de tijd keurig volgt op het vorige. Maar klopt dit wel? Hieronder wordt op het vraagstuk van de indeling in historische perioden ingegaan.

Bij een dergelijke indeling zijn er verschillende vragen en problemen.

  • Bij de indeling in geologische perioden gebruiken geologen verschillende indelingen al naar gelang de streek of regio van waaruit ze redeneren en de opvattingen over de ontwikkeling van de aarde die ze hebben. De officiele indeling van het ISC is een van de vele. Dat komt, omdat het bijzonder moeilijk is voor de gehele aarde een elkaar keurig opvolgende stadia van ontwikkeling vast te stellen. De verschillen per continent en regio kunnen groot zijn en soms ontbreken de empirische gegevens om vast te stellen wat er precies gebeurd is. Dit geldt ook voor de ontwikkeling van flora en fauna.

  • wanneer is er sprake van een menselijke cultuur, en hoe moet je dat definieren? Archeologen spreken vaak over culturen van prehistorische groepen. Welke criteria hanteer je dan, om van een cultuur te spreken? Wat ons is overgeleverd zijn slechts stille getuigen van menselijke aanwezigheid van een schriftloze cultuur. Veel materiaal is verloren gegaan. Vaak zijn de vondsten fragmentarisch en incidenteel. Daarom is het moeilijk, vast te stellen of er wel van een cultuur sprake is in de zin van een groep mensen, die technologie, taal, godsdienst en gewoonten gemeenschappelijk heeft. Ook is zo het verspreidingsgebied en de grenzen van een cultuur moeilijk vast te stellen. Bovendien is het niet waar dat er altijd een ontwikkeling is waarbij het volgende stadium keurig volgt op het vorige. Culturen in verschillende stadia van technologische ontwikkeling kunnen eeuwen naast elkaar bestaan en elkaar wederzijds beinvloeden.

  • Archeologen en sociale wetenschappers baseren zich deels nog op vondsten en analyses die geruime tijd geleden zijn gedaan door de aartsvaders van de archeologie. Zij hanteerden echter dikwijls een bepaalde ideologische bril bij hun onderzoekingen. Uitgaande van de theorie over elkaar opvolgende stadia van menselijke ontwikkeling beschouwden ze vroegere culturen als een samenleving van wilden, die in primitieve culturen leefden en baseerden daarop hun manier van onderzoeken. Vaak is het onmogelijk al die onderzoekingen over te doen waardoor men gebruik maakt van oude empirische gegevens die op een aanvechtbare manier geselecteerd en geinterpreteerd zijn.

samenstelling tekst en lay out pagina:
Piet van der Lende