Geschiedenis van de Stellingwerven en Noordwest Overijssel (Steenwijkerland)

Historische feiten, wetenswaardigheden en analyses over de vroegste tijden tot heden



De Romeinse Tijd (50 v. Chr. - 500 na Chr.)

Rond 50 v.Chr maken Romeinse legers grote veldtochten in West Europa, waar ook de bewoners van het grondgebied van het latere Nederland mee te maken krijgen. De bekendste van die veldtochten zijn die van Caesar, die van 58-51 voor Chr. tijdens zijn Gallische veldtochten het zuiden van Nederland bezette en waarbij de noordelijker woonachtige Friezen aan de Romeinen schatplichtig werden gemaakt. Ze moesten hulptroepen en vee leveren voor de oorlogen tegen de verder oostwaarts wonende Germaanse stammen. In 15 na Cr. rukte veldheer Germanicus over water, via het Flevomeer en de Eems, het noorden van Duitsland binnen omdat de Romeinen van plan waren, de oostgrens van het Romeinse Rijk naar de Elbe te verleggen. De Romeinse legers boekten wel succes, maar hun verliezen waren zo groot, dat het einddoel, de Elbe als oostgrens van het Romeinse Rijk, niet kon worden bereikt. Bij de slag in het Teutoburgerwoud 9 na Chr, de Bataafse opstand in 68 na Chr. en de slag van Baduhenna in 28 na Chr. kunnen we zien, dat de stammen die ten noorden van de Rijn woonden zich niet zonder slag of stoot gewonnen gaven. Deze en andere veldslagen en trektochten ten noorden van de Rijn bracht keizer Tiberius ertoe, na ongeveer 50 na Chr. de Rijn als noordgrens van het Romeinse Rijk te beschouwen. Bij de slag van Baduhenna hebben we gezien, dat daarna generaal Corbulo nog een keer Fries gebied ten noorden van de Rijn binnenviel om de bevolking te onderwerpen, maar dat hij door Tiberius werd teruggeroepen. De Limes werd de noordgrens van het Romeinse Rijk

Bij dit overzicht is gebruik gemaakt van: Sake Jager en Evert van Ginkel. Archeologie van de Stellingwerven. Rendierjagers, boeren en ontginners in het stroomgebied van Tjonger en Linde. Stichting Stellingwarver Schrieversronte, 2005. Blz 131/132.

Bij dit overzicht is gebruik gemaakt van 'Een kleine geschiedenis van de middeleeuwen'. Frank Tang. Uitgeverij Bert Bakker. Tweede druk 2012. Eerste druk 2011.

samenstelling tekst en lay out pagina:
Piet van der Lende